​SUS först ut i landet med att införa nytt digitalt vårdsystem
Hem NYHETER ​SUS först ut i landet med att införa nytt digitalt vårdsystem

​SUS först ut i landet med att införa nytt digitalt vårdsystem

Publicerat av: Redaktionen

Det blir universitetssjukhuset, SUS, som blir först ut att implementera SDV, Skånes Digitala Vårdinformationssystem.

​SUS först ut i landet med att införa nytt digitalt vårdsystem 2Införandet av SDV är den största omställningen i Region Skånes historia och kommer att prägla hela hälso- och sjukvården de kommande åren.

Arbetet inbegriper att byta ut en åldrad IT-miljö till en heltäckande plattform som omfattar både Region Skånes egna vårdförvaltningar och de privata utförare som arbetar på Region Skånes uppdrag. Skåne är först ut av landets regioner och landsting med digitaliseringen av sjukvården.

– SDV innebär att vi tar ett helt nytt grepp om vården i Skåne. Personalen får moderna IT-verktyg i sin vardag och patienterna får –på lite sikt, möjlighet att själva jobba med sin hälsa tillsammans med oss, säger Alf Jönsson regiondirektör.

Skånsk anpassning

Första steget är att anpassa den amerikanska förlagan av systemet SDV till en svensk, eller skånsk version. Sedan följer intensiva månader med förberedelser, anpassningar och tester innan utrullningen sker, klockan 06.00 söndagen den 1 november 2020.

– Det är en oerhört stor utmaning vi har framför oss, där vi går i bräschen nationellt. Det här kräver 100 procent fokus och stort engagemang från oss alla den kommande tiden, säger Alf Jönsson.

Har gjorts tidigare

Den metodik som Cerner utvecklat för anpassning, test och utrullning är internationellt beprövad och väl strukturerad för att ge förutsägbart och bra resultat. Cerners system finns på mer än 27 000 sjukvårdsinrättningar, varav cirka 6 000 sjukhus i 34 länder och på 8 olika språk.

Det första införandet omfattar bland annat Malmö och Lund sjukhus inklusive offentlig och privat primärvård, Trelleborg och Landskrona sjukhus inklusive offentlig och privat primärvård.

I det andra införandet, med start 2021, omfattas bland annat Helsingborg, Ängelholm, Kristianstad, Hässleholm, Ystad och Simrishamns sjukhus inklusive offentlig och privat primärvård och Psykiatri Skåne.

28 000 ska utbildas

Införandetidplanen löper på 60 månader och inbegriper bland annat utbildning av 28 000 vårdanställda och anpassning av över 80 000 medicinsktekniska produkter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>