Nytt kliniskt forskningsprogram med fokus på avancerad bildstyrd strålbehandling för cancerpatienter
Hem NYHETERCANCERVÅRD   Nytt kliniskt forskningsprogram med fokus på avancerad bildstyrd strålbehandling för cancerpatienter

  Nytt kliniskt forskningsprogram med fokus på avancerad bildstyrd strålbehandling för cancerpatienter

Publicerat av: Redaktionen

Elekta och Royal Philips, dess partner inom MRI, samt Froedtert & the Medical College of Wisconsin Cancer Network har påbörjat installationen av en icke-klinisk MR-linac, en MR-adaptiv högfälts-linjäraccelerator vid Froedtert & MCW Clinical Cancer Center vid Froedtert Hospital.

Froedtert & MCW Clinical Cancer Center, är den andra anläggningen i USA och den femte i världen som installerar MR-linac. Systemet är redan under funktionell utvärdering vid Netherlands Cancer Institute; University Medical Center Utrecht, Nederländerna; University of IT-Hälsa.seTexas MD Anderson Cancer Center, Houston Texas samt vid Institute of Cancer Research, som arbetar tillsammans med sin kliniska partner Royal Marsden NHS Foundation Trust i London.

Under 2013 anslöt sig Froedtert & MCW Cancer Network till Elektas forskningskonsortium för MR-linac som är ett globalt samarbete mellan ledande institutioner med fokus på att förena strålningsonkologi, MRI (magnetisk resonanstomografi) och fysik. Konsortiets målsättning är att visa att MR-linac kan möjliggöra förbättrade patientresultat inom befintliga indikationer samt även utöka användandet av strålterapi till ytterligare indikationer.

– I över 10 år har Froedtert & MCW Cancer Network legat i framkant i utvecklingen av strålterapi, med målet att tillhandahålla mer individanpassade behandlingar. Vårt grundläggande arbete med MRI-baserad behandlingsplanering har gett oss en stark ställning som en av de experter som bjudits in för att bidra till utvecklingen av den senaste milstolpen inom cancerbehandling, säger Christopher Schultz, MD, FACR, professor och chef för strålningsonkologiavdelningen vid Froedtert & MCW Cancer Network.

Elektas MR-linac integrerar genom nyutvecklad mjukvara för första gången ett ultramodernt strålbehandlingssystem och en högfälts-MRI. Det ger läkare möjligheten att ta diagnostiska bilder med hög kvalitet som avbildar tumörer och omkringliggande vävnad under strålbehandlingen. MR-linac är designad för att förbättra precisionen vid strålning av tumörer, samtidigt som exponering av frisk vävnad minskas. Det kan möjliggöra för läkarna att lokalisera en tumör med hög precision och fixera strålningen vid tumören under behandlingen, även om tumören rör sig under behandlingen eller ändrar form, plats, storlek eller sammansättning mellan behandlingstillfällena.

Elekta och bolagets globala samarbetspartners har löst alla tekniska hinder och visat på teknikens möjligheter. Tidigare ansåg experter inom området att det var närmast omöjligt att kombinera MRI och linjäracceleratorer eftersom de kraftfulla MRI-magneterna skulle kunna störa strålningen.

– Även om vi redan har betydande bevis som stödjer potentialen med MR-linac så kommer det krävas rigorösa utvärderingar i kliniska miljöer. Vi kommer inledningsvis att fokusera på att etablera kliniska protokoll och förfina metoderna för datainsamling och analyser inom bukspottkörtelcancer, en dödlig sjukdom som idag har begränsade behandlingsmöjligheter. Vi är optimistiska att MR-linac kommer att innebära ett avgörande framsteg och förbättra resultaten för denna och andra typer av cancer, säger J. Frank Wilson, MD, FACR, FASTRO, strålningsonkolog; Bernard & Miriam Peck Family Professor för strålterapi vid Froedtert & MCW Cancer Network.

– Vi uppskattar den fortsatta vägledningen och stödet från Froedtert & MCW Cancer Network och från de andra medlemmarna i vårt konsortium. De har varit helt avgörande för att föra utvecklingen av MR-linac framåt. Den här installationen är den senaste milstolpen i våra snabba framsteg för att göra tekniken till klinisk verklighet. Vi är övertygade att MR-linac kommer att förändra strålterapin och etablera nya vårdstandarder för cancerformer som är svåra att behandla, säger Kevin Brown, Elektas Global Vice President Scientific Research

– Philips är en pionjär och ledare inom bildstyrda och minimalinvasiva metoder. Det är ett område som snabbt växer på grund av fördelarna för patienter, sjukhus och sjukvårdssystemen. Vi har utökat arbetet inom interventionell onkologi, då vi är övertygade om att bildstyrd strålbehandling kommer att ge positiva effekter som förändrar onkologin i grunden. I och med den kombinerade expertisen hos Elekta, Philips och andra samarbetspartners i konsortiet, såsom Froedtert & the Medical College of Wisconsin Clinical Cancer Center, går vi nu in i en ny spännande fas där vi utforskar den bildstyrda strålterapins potential för att bli en så kallad game changer inom cancerbehandling, säger Rob Cascella, VD Diagnosis & Treatment Businesses på Philips.

Medlemmarna i konsortiet befinner sig för närvarande i olika stadier av den tekniska utvärderingsprocessen, och samarbetar för att etablera nya kliniska protokoll och utveckla metoder för insamling och analys av data. Konsortiet, som kommer att samlas för ett årligt möte på Clinical Cancer Center den 29–30 september, utvärderar hur den nya tekniken för strålterapi kan förbättra vården för patienter med långt framskridna och dödliga cancerformer, däribland cancer i hjärnan, bröst-, livmoderhals-, matstrups-, lung-, svalg-, bukspottkörtel-, prostata- och rektalcancer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>