24 miljoner till forskning om tuberkulos och antibiotikaresistens
Hem NYHETERFORSKNING 24 miljoner till forskning om tuberkulos och antibiotikaresistens

24 miljoner till forskning om tuberkulos och antibiotikaresistens

Publicerat av: Redaktionen

Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi vid Umeå universitet, och hans amerikanska forskarkollega Christina Stallings erhåller 24 miljoner kronor från National Institutes of Health (NIH) för forskning om att bekämpa infektioner av den vanligaste typen av tuberkulosbakterier.

24 miljoner till forskning om tuberkulos och antibiotikaresistens 2–Det är helt fantastiskt! Ett anslag av den här storleken gör verkligen skillnad och ger oss den uthållighet som är nödvändig för att följa upp våra tidigare forskningsresultat. Ett mervärde är så klart att det också knyter samman våra respektive lärosäten på ett värdefullt sätt och kanske öppnar det nya vägar för andra forskare att göra samma resa, säger Fredrik Almqvist, professor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet

Infektion av bakterien Mycobacterium tuberculosis orsakar cirka nio miljoner nya fall av tuberkulos, TB, och 1,5 miljoner tuberkulos-relaterade dödsfall varje år. Denna epidemi förvärras av ökningen av läkemedelsresistenta TB-fall, vilket gör det klart att vi behöver nya strategier för att bekämpa dessa infektioner.

Inom projektet planerar forskarna Fredrik Almqvist och Christina Stallings, School of Medicine, Washington University in St. Louis och gästforskare på Umeå Centre for Microbial Research vid Umeå universitet, att utveckla nya antimykobakteriella substanser som i kombination med befintlig antibiotika ska kunna användas vid behandling av både läkemedelskänslig och läkemedelsresistent TB.

– Vi har utvecklat substanser som gör tuberkulosbakterien Mycobacterium tuberculosis känslig mot immunresponser och vissa antibiotika. Vi ska forska vidare på vår upptäckt och särskilt angeläget är att den viktigaste antibiotikan mot TB, isoniazid, fungerar igen även mot isoniazidresistent TB. Vi har visat våra resultat på cellbaserade system (in vitro) och nu gör vi vidare mus-studier (in vivo) samtidigt som vi försöker utveckla ännu potentare toleransinhibitorer, som vi kallar våra molekyler, säger Fredrik Almqvist.

För studier riktade mot att exakt förstå verkningsmekanismen kommer forskarteamet att interagera med många viktiga instrumentplattformar både på Umeå universitet och i Stockholm.

– En utmaning med projektet är det faktum att TB växer väldigt långsamt och att dagens behandlingar är långa och omfattande. En ”normal” TB-infektion behandlas i minimum sex månader och multiresistenta infektioner i två år. Våra ”proof of concept”-studier kommer att ta tid och det är därför så oerhört viktigt att anslaget fördelas på fyra år med möjlighet till förlängning efter nya ansökningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>