AI ska minska antalet dödsfall i sepsis
Hem NYHETER AI ska minska antalet dödsfall i sepsis

AI ska minska antalet dödsfall i sepsis

Publicerat av: Redaktionen

Sepsis är ett livshotande tillstånd som drabbar ca 40 000 i Sverige varje år.

AI ska minska antalet dödsfall i sepsis 2I ett nytt projekt lett av Prehospital ICT Arena vid Lindholmen Science Park ska artificiell intelligens användas redan i ambulansen för att tidigare identifiera dessa patienter och därmed rädda fler liv.

Vid sepsis överreagerar immunförsvaret på en infektion och kroppens organ tar skada. Av de 40 000 som drabbas dör ca 20%, vilket är jämförbart med stroke och hjärtinfarkt. Patienternas första vårdkontakt är ofta ambulanssjukvården.

Projektet PreSISe, Prehospitalt Beslutsstöd för Identifiering av Sepsisrisk, är ett av sju projekt som nu får finansiering via Vinnovas utlysning ’Artificiell Intelligens för bättre hälsa’. Med en total budget på ca. 5,5 miljoner fördelat över två år ska projektet bidra till att öka precisionen i den prehospitala bedömningen av sepsispatienter. Vinnova bidrar med 3,7 miljoner och resten finansieras av projektets parter. Utöver PICTA (Prehospital ICT Arena) deltar även; Chalmers, Högskolan i Borås, Aweria AB, InterSystems Sweden AB, Karolinska Institutet, MedITeQ AB och Skaraborgs Sjukhus.

-Det är just partnerkonstellationen och den nationella långsiktiga ansatsen som är några av projektets stora styrkor, menar Johanna Bergman, projektledare på PICTA för PreSISe.

-PreSISe är ett viktigt projekt på flera sätt. Dels eftersom sepsis är ett relativt okänt tillstånd som skördar många liv varje år och tidig identifiering och snabbt insatt behandling är avgörande för utgången. Dels kommer projektet vara vägledande för hur AI-projekt ska drivas långsiktigt för att komma till nytta i sjukvården, säger Johanna.

Idag används checklistor och minnesregler baserade på vitalparametrar för att identifiera sepsis, vilka kritiseras för att vara för ospecifika.

I PreSISe ska AI användas för att ta fram ett beslutsstöd som kan prediktera risken att en patient har drabbats. Beslutsstödet ska fungera tillsammans med befintliga informationssystem och automatiskt notifiera ambulanspersonalen om det finns en förhöjd risk för sepsis. Inledningsvis kommer data från tidigare sepsisstudier att användas för att ta fram en prototyp som testas i simulerad miljö.

-PreSISe är ett utmärkt exempel på vilken typ av projekt vi vill driva inom PICTA, och som också är svåra för någon annan part att utforma och leda. Skälen till detta är att PICTA är en neutral samverkansarena med fokus på nyttiggörande och innovation samt en välkänd och etablerad aktör inom det prehospitala området. Dessutom blir projektet en aptitretare inför den nationella AI-satsning som nu kommer att ske på Lindholmen Science Park,säger professor Bengt Arne Sjöqvist på Chalmers, programansvarig för PICTA vid Lindholmen Science Park.

Projektet startar omedelbart och kommer att pågå till juni 2020. Information om projektet kommer fortlöpande att presenteras på PICTA:s hemsida.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>