Apoteket inför digital pant på plastpåsar
Hem NYHETER Apoteket inför digital pant på plastpåsar

Apoteket inför digital pant på plastpåsar

Publicerat av: Redaktionen

Apoteket inleder ett samarbete med PantaPåsen i syfte att minska mängden plastpåsar som hamnar i haven.

Apoteket inför digital pant på plastpåsar 2Till sommaren kommer plastpåsar vid utvalda apotek att vara pantbara via en pant-app för förpackningar.

Apoteket minskade sina inköp av plastpåsar med 40 procent under 2017 och har även börjat ta betalt för samtliga plastpåsar. Pant på påsarna är ytterligare ett sätt att minimera risken för att de hamnar i haven.

Apotekets ambition med samarbetet med PantaPåsen är att ge plastpåsen ett faktiskt värde i kronor – precis som för burkar och PET-flaskor. Därmed får Apotekets kunder ytterligare en anledning att återvinna istället för att kasta bort. Dessutom kommer alternativet att skänka panten till välgörande ändamål att finnas.

– Ambitionen med digitalpant på plastpåsar är att erbjuda ett enkelt sätt att källsortera och att ge plastpåsen ett värde och chans till ett nytt liv. Alla vinner på det, konsumenten och miljön men också vi som företag eftersom det är ett sätt för oss att ta ansvar för våra påsar även efter att de har lämnat butiken, säger Anna Rogmark, hållbarhetschef på Apoteket.

PantaPåsen har utvecklat en mobilapp som konsumenterna kan använda när de källsorterar sina plastpåsar. Appen känner av när mobiltelefonen befinner sig vid en obemannad återvinningsstation där konsumenten enkelt kan scanna streckkoden på påsen. Panten betalas sedan ut i appen och konsumenten kan välja att använda den själv eller att donera till välgörenhet.

– Apoteket arbetar inte bara för att minska mängden överblivna läkemedel i samhället och förhindra att aktiva läkemedelssubstanser hamnar i vattendrag och hav. Att även erbjuda innovativa och smarta lösningar kring hur vi hanterar plastpåsar och därmed minimera risken att de hamnar i haven ska bli mycket intressant att följa upp, avslutar Anna Rogmark.

Pantlösningen finns initialt tillgänglig vid utvalda apotek i Stockholmsområdet. Apotekens påsar kommer att förses med den streckkod som behövs för att kunna scanna påsen och inhämta panten. Scanningen kan dock göras på samtliga obemannade återvinningsstationer i Sverige.

PantaPåsen-appen kommer finnas tillgänglig för nedladdning i samband med lanseringen i juni.

Visste du att:

  • Det krävs mycket energi för att tillverka, transportera och återvinna plastpåsar
  • Det tar 400 år för naturen att bryta ner en plastpåse, under tiden fördelas den i mindre och mindre plastbitar som kan skada både människor och djur
  • Plastskräp i haven är ett av de största miljöproblemen
  • Varje person använder cirka 200 plastpåsar om året och varje påse används bara cirka 30 minuter i snitt
  • I Agenda 2030, FN:s globala mål för en hållbar utveckling, adresseras problemet med skräp i havet i mål nr 14.
  • Apoteket samarbetar med andra företag i Håll Sverige Rents nätverk Håll Havet Rent. Samtliga medlemsföretag har skrivit under en lista med 44 åtgärder för att minska plasten i haven.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>