Årets finalister i innovationstävlingen
Hem EVENEMANG Årets finalister i innovationstävlingen

Årets finalister i innovationstävlingen

Publicerat av: Redaktionen

Juryn har nu utsett årets tre finalister i Inission innovation award som kommer att tävla om 1,25 miljoner kronor.

Juryn har värderat bidragen genom att titta på bl.a. uppfinningshöjd, genomförbarhet, Årets finalister i innovationstävlingen 2marknadspotential och nyhetsvärde. Juryn består av Inissions ägare och representanter från Prevas, Almi Företagspartner, Nordea och Ny Teknik.

Inission innovation award är en tävling som lanserats av Inission och som har blivit en succé. Sedan 2012 har man utsett fyra vinnare och nu ska man återigen lyfta fram en innovatör genom tävlingen i entreprenörskap och innovation. Precis som tidigare år erbjuds vinnaren industrialiserings- och tillverkningstjänster från Inission till ett värde upp till 1 miljon kr och utvecklingstjänster från Prevas till ett värde upp till 250 000 kr.

De tre finalisterna bjuds med till finalen som avgörs idag den 8 mars på Elektronik-mässan (Svenska Mässan i Göteborg), vid scen 2, som i år är sponsrad av Inission. Finalisterna får där presentera sina bidrag inför juryn i ett Draknästet-liknande koncept varvid vinnare utses. Efter finalen ges finalisterna möjlighet att presentera sin innovation inför allmänheten och press.

Årets finalister är:

Tendo
Tendo AB består av grundaren och industridesignern Sofie Woge, utvecklingsingenjör Pontus Renmarker och konstruktör Robin Gustafsson. Tillsammans deltar de i Inission innovation award med innovationen Tendo.

Drygt 5 procent av västvärldens befolkning lider av grepprelaterade funktionsnedsättningar på grund av exempelvis stroke, artros eller något så naturligt som ålder. Vardagliga aktiviteter som andra tar för givet kan bli ett stort problem och de hjälpmedel som finns tillgängliga idag är ofta otympliga, dyra eller lämpade för en specifik situation som isolerar användaren. Tendo vill förbättra vardagen för funktionsnedsatta genom artificiell styrka och rehabilitering. Innovationen Tendo är ett robotstyrt greppverktyg, ett exo-skelett som man har på handen likt en handske, men av det diskretare slaget. Den kan användas i flera grepprelaterade aktiviteter och kombinerar artificiell styrka med träning och ger därmed både frihet och rehabilitering. En innovation som sätter användaren i fokus med en förståelse för hur en funktionsnedsättning kan påverka självkänslan.

H&E Solutions
H&E Solutions AB består av CEO Alex Hedberg, COO Mikael Erneberg, ansvarig utvecklare Florian Curinga, designer Niveditha Anusuya Thiruchelvan och Paulos Kidane, mjukvara och IT-säkerhet. Tillsammans deltar de i Inission innovation award med innovationen EVAM System.

Förra året omkom tre brandmän då de arbetade vid trafikolyckor och 3 958 trafikolyckor relaterade till vägarbete har inträffat mellan åren 2003–2015. Allt detta på grund av bristande verktyg för synlighet och kommunikation. H&E Solutions har med sin innovation EVAM System utvecklat en lösning på problemet. EVAM System monteras i utryckningsfordon för att varna andra bilister om utryckningsfordonets närvaro och framfart. Kommunikationen, fordon till fordon, sker via FM-bandet och triggar bilisternas ljudsystem att slå över till uppspelning av varningsmeddelandet oavsett om du lyssnar på radio eller annan media. Primära användare av EVAM System är polis, ambulans, räddningstjänst, vägassistans och de som underhåller vägnätet (allmänt underhåll men också byggnationer). EVAM System förbättrar trafiksäkerheten, arbetsplatssäkerheten och framkomligheten för användaren utan att addera ett extra arbetsmoment.

CombiQ
Jönköpingsbaserade CombiQ AB bildades 2006 och leds idag av VD Daniel Ström. I Inission innovation award deltar företaget med innovationen CombiQ ISN.

CombiQ ISN (Industrial Sensor Node) är en modulär trådlös sensor som kan användas för att övervaka produktion, diagnosticera maskinpark och fleet service management. Det innebär att man hela tiden kan övervaka hur maskinerna mår, hur de körs, vem som kör och när det är dags för service. Det resulterar i ökad anpassningsförmåga, resursoptimeringar och enklare interaktion mellan människa och maskin. Det unika med CombiQ ISN är att den, till skillnad från existerande lösningar som oftast bara kan mäta en sak, kan övervaka och mäta temperatur, vibrationer, ljud, elektriska fält och varvtal. Dessutom är den mycket enkel att installera och den kan appliceras på alla typer av maskiner och alla fabrikat, allt samlat i en portal.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>