Europeiskt initiativ utvecklar bättre hälsovård för patienter med demenssjukdom
Hem NYHETERFORSKNING Europeiskt initiativ utvecklar bättre hälsovård för patienter med demenssjukdom

Europeiskt initiativ utvecklar bättre hälsovård för patienter med demenssjukdom

Publicerat av: Redaktionen

Personer med en demenssjukdom kämpar ofta med dagliga rutiner, till exempel att komma ihåg att ta sin medicin.

Europeiskt initiativ utvecklar bättre hälsovård för patienter med demenssjukdom 1

I forskningsprojektet Remind samarbetar organisationer i nio olika länder för att utveckla tekniska lösningar som kan underlätta vardagen för personer med en demenssjukdom. (Bild: iStock).

I ett europeiskt initiativ, kallat Remind, samarbetar organisationer i nio olika länder för att utveckla tekniska lösningar som kan hjälpa patienter som har en demensdiagnos – och deras anhöriga – i vardagen.

– Huvudsyftet med Remind är att utveckla och dela kunskap mellan partnerorganisationerna som finns både inom akademin och industrin, säger Ubaid Ur Rehman, doktorand vid Kyung Hee University i Sydkorea – ett av partneruniversiteten i Remind-projektet.

I början av året var Ubaid Ur Rehman gästforskare vid Högskolan i Halmstad under tre månader inom ramen för Remind-projektet. Han har utvecklat en applikation som, baserat på data från ett intelligent hem och en smart telefon, kan avgöra när det är en bra tid att påminna en patient med en demenssjukdom att ta sin medicin.

Halmstad bidrar med AI-kompetens

Remind-projektet initierades av universitetslektor Anita Sant’Anna vid Högskolan i Halmstad, och professor Chris Nugent vid Ulster University i Nordirland, som fram till nyligen var gästprofessor vid Högskolan i Halmstad.

– En växande äldre befolkning kräver nya hälsotekniklösningar och smarta hemmamiljöer. Remind-projektet ger oss möjlighet att dela idéer, information och resultat med varandra inom en rad olika verksamheter och i många olika länder, så att vi kan arbeta effektivt mot samma mål, säger Anita Sant’Anna.

Martin Cooney forskar om sociala robotar vid Högskolan i Halmstad och är Högskolans samordnare i projektet.

– Vårt bidrag är kompetens inom AI, artificiell intelligens. Jag tycker att Ubaids ”igenkänningsapplikation” är ett mycket bra exempel på detta. Vi har också, som ett annat exempel, utvecklat ett system för att upptäcka nyligen utförda aktiviteter – som att ta sin medicin – genom att använda en värmekamera, säger Martin Cooney och fortsätter:

– Utöver forskningen ger projektet oss även bra möjligheter till nätverkande, till exempel när vi besöker varandra i de olika länderna och genom samarbetet mellan akademin och industrin.

Mer om Remind

Remind finansieras genom EU:s ramprogram för forskning och innovation: Horisont 2020 samt ”Marie Skłodowska-Curie Grant Agreement” (innovationsprogrammet). Projektet pågår mellan 2017 och 2020.

Läs mer om projektet och de deltagande organisationerna i Högskolan i Halmstads digitala forskningsmagasin Samspel och på Remind-projektets webbsida.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>