Här lanseras Sveriges mest digitaliserade hälsocentral
Hem HÄLSA Här lanseras Sveriges mest digitaliserade hälsocentral

Här lanseras Sveriges mest digitaliserade hälsocentral

Publicerat av: Redaktionen

Sigma IT Consulting har på uppdrag av Region Jämtland Härjedalen utvecklat virtuella akutrum. Idag lanseras de på plats i Funäsdalen, Sveg och Hede.

Det innebär att en patient framöver kan undersökas och få diagnos från en läkare som befinner sig på en helt annan ort. Akutrummen ska erbjuda närmare och bättre vård för invånarna i regionen.Här lanseras Sveriges mest digitaliserade hälsocentral 2

Virtuella akutrum har de senaste två åren utvecklats enormt. Med hjälp av teknisk utrustning kan sjuksköterskor tillsammans med läkare i realtid ställa diagnoser på distans – och Region Jämtland Härjedalen är först ut med den senaste tekniken.

– Vi vill utveckla primärvården i Härjedalen och har jobbat bland annat med det här konceptet en tid. Det är fantastiskt att nu kunna erbjuda våra patienter den här möjligheten, säger Maria Carlund som är verksamhetschef inom den regiondrivna primärvården i Härjedalen

Sigma IT Consulting, tillsammans med Region Jämtland Härjedalen, har de senaste två åren tagit fram flera prototyper för akutsjukvården. Dessa prototyper innefattar exempelvis virtuella akutrum och distansundersökningar. Målsättningen är att Region Jämtland Härjedalen ska ha Sveriges mest digitaliserade hälsocentral.

Virtuella akutrum är fysiska rum i hälsocentralen till vilka patienten kommer och får träffa en sjuksköterska som har digitalt uppkopplad utrustning. Läkaren sitter uppkopplad på distans och kan genomföra diagnosen/undersökningen i realtid via utrustning och sjuksköterska. Detta gör att läkare effektivt kan verka över större områden än de som de är fysiskt närvarande i.

– Hela sjukvården är i förändring – vården går mot mer sjukvård i hemmet och mindre på sjukhus. Strategin är att flytta patienter från sluten vård till primärvård. Det handlar om att kunna få ut kvalitativ vård där den behövs, även om läkaren inte är på plats fysiskt, säger Bert-Ola Bångman, Sigma IT Consultigs områdeschef för Östersund.

Sigma IT Consulting och Microsoft har ett nära samarbete i uppdraget och har stöttat Region Jämtland Härjedalen ta täten inom digital svensk sjukvård.

– Att få jobba med digital sjukvård känns rätt på så många sätt. Vi vet att vården blir mer tillgänglig även för patienter utanför storstadsområdena, att kunskap kan delas över hela världen och att diagnoser blir mer precisa, vilket både besparar lidande och ger friskare liv. Vi är passionerat engagerade i det här viktiga uppdraget, avslutar Bert-Ola Bångman på Sigma IT Consulting.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>