Karolinska Universitetssjukhuset bjuder in till EU-finansierad innovationssatsning för att lösa utmaningar i vården
Hem NYHETERIT-LÖSNING Karolinska Universitetssjukhuset bjuder in till EU-finansierad innovationssatsning för att lösa utmaningar i vården

Karolinska Universitetssjukhuset bjuder in till EU-finansierad innovationssatsning för att lösa utmaningar i vården

Publicerat av: Redaktionen

Karolinska Universitetssjukhuset utmanar, via EU-projektet LIVE INCITE, marknaden att hitta nya lösningar för sjukvården.

Karolinska Universitetssjukhuset bjuder in till EU-finansierad innovationssatsning för att lösa utmaningar i vården 2Sjukhuset leder jakten på digitala verktyg som ska stödja patienten att ändra livsstil inför operation för att minska risken för komplikationer och därmed få bättre utfall av sin vård.

– Karolinska Universitetssjukhuset ska vara ledande i utvecklingen av modern sjukvård. Vi vill driva innovation till nytta för våra patienter. Framtidens vårdlösningar behöver i högre grad utvecklas utifrån de behov som vården identifierat, men där lösningar ännu inte finns, säger Melvin Samsom, sjukhusdirektör, Karolinska Universitetssjukhuset.

Karolinska Universitetssjukhuset leder för första gången ett projekt inom EU:s Horizon2020, världens största program för forskning och innovation. Projektet LIVE INCITE (Lifestyle intervention in the perioperative process through digital service) rankades högst inom ” Innovation inom eHälsa som möjliggör patientens delaktighet”.

– Det finns en röd tråd i vad vi som sjukhus vill åstadkomma. Vi vill utforska möjligheten att med nya digitala verktyg stärka både patientens medverkan i vården och nätverket kring patienten, säger Melvin Samsom.

Syftet med LIVE INCITE är att stödja patienter att ändra livsstil inför operation. Ett rökstopp 6-8 veckor före operation kan till exempel halvera risken för komplikationer.

– Vi vet att chansen att det ska gå bra för patienterna blir mycket större om de till exempel slutar röka före operationen. Den kunskapen har vi också förmedlat under många år, men den får mycket litet genomslag, säger David Konrad, funktionschef Perioperativ Medicin och Intensivvård vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Utmaningen är att skapa ett stöd som ger patienterna motivation nog att ändra och behålla en livsstil, som minskar risken för komplikationer och mortalitet i samband med operation. Det kräver ett helhetsgrepp kring både problem och lösning, och involverar många perspektiv. Därför kombineras beteendevetenskap och medicin, patientens möjlighet att påverka, e-hälsa och digitalisering med kompetensen hos små och större aktörer från IT/telecom, spelindustrin och andra innovativa branscher, dvs även andra aktörer än de som traditionellt levererar medicinteknisk utrustning till vården.

– Behoven är likartade i hela världen och skalbarheten är viktig eftersom lösningen ska kunna användas även i andra vårdsammanhang och vid andra riskfaktorer, säger David Konrad.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>