Miljonsatsning på digitala produkter och tjänster för fysisk träning
Hem NYHETER Miljonsatsning på digitala produkter och tjänster för fysisk träning

Miljonsatsning på digitala produkter och tjänster för fysisk träning

Publicerat av: Redaktionen

Produkter i världsklass ska skapas i regionen Jämtland-Härjedalen. Produktutveckling, med potential att förändra människors liv och skapa möjligheter för ungdomar och elitidrottare, får en ordentlig skjuts med hjälp av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Forskare vid Mittuniversitetet ska utveckla nya metoder, produkter och tjänster för effektivare träning tillsammans med regionala och nationella företag inom sport- och IT-branschen.

Projektet innefattar allt från mätsystem som tillämpas i realtid, till olika tjänster och produkter. Utvecklingen möjliggörs av ny sensorteknologi. Små sensorer kan idag integreras i textilier, plåster eller i andra typer av produkter, exempelvis i sportutrustning och kopplas till olika typer av tjänster som efterfrågas på marknaden.Miljonsatsning på digitala produkter och tjänster för fysisk träning 2

– Forskningsprojektet Center för hälsoinnovation, Home of Internet of Sports vid Nationellt vintersportcentrum (NVC) omsätter tolv miljoner kronor varav sex miljoner finansieras av EU. Projektet blir en del av den starka globala utvecklingen inom det som kallas ”Internet of Sports”. Forskningen vid NVC är idag världskänd och excellent inom fysiologi och biomekanik. Nu lägger vi till andra områden som datavetenskap m.fl. till verksamheten och ser framåt mot en internationalisering som gynnar regionen och dess företag, säger H-C Holmberg, professor vid Mittuniversitetet och projektledare vid NVC.

Ambitionen med projektet är att ta fram spännande produkter utifrån en öppen innovationsplattform för partnerskap mellan akademi, idrott och näringsliv, där NVC med sin dokumenterade erfarenhet och kunskap i, aktivitetsnära forskning och unika närhet till idrott och omfattande nätverk kan bidra till att stimulera regional ”öppen” innovation och entreprenörskap.

– Vi tänker fokusera på och stimulera både motions- och elitidrott i projektet och det finns spännande idéer om att addera nya upplevelsevärden till olika idrottsevenemang som kommer att genomföras i regionen under de kommande åren. Att öppna för att flera parter kan delta i innovationsprocesser borgar för fler möjligheter för alla, säger H-C Holmberg.

Projektet är en fortsättning på det tidigare framgångsrika NVC-projektet Internet of Sports som finansierades av EU under perioden 2013-14. Där gavs möjligheter att testa sensorteknologi i olika praktiska tillämpningar inom sport. Ett resultat av det projektet är bland annat en app som nu finns på marknaden och som ger Vasaloppsåkare bättre möjligheter till optimering av träning och skidteknik samt ett flertal artiklar i internationella vetenskapliga journaler om så kallade ”wearables” som idag används av motionärer och idrottare för att planera och följa upp sin träning och ta ansvar för sin hälsa.

– Det är oerhört glädjande att NVC har fått dessa medel, då deras verksamhet är väsentlig för vår utveckling och framgång i skidspåret. Mätning i fält med sensorer och annan IT-teknik är ett område med stor utvecklingspotential, säger Rikard Grip förbundskapten, svenska längdskidlandslaget.

Med sin närhet till elitidrott är NVC en unik kunskapskälla för de regionala företagens arbete med produktutveckling. Projektplattformen blir en kraftfull bas för utveckling av nya spännande produkter och tjänster, där marknaden för dessa produkter växer oerhört snabbt både nationellt och globalt. Förutom att stärka det regionala näringslivet har projektet betydande potential att kunna bidra positivt till bättre hälsa och stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft.

– Inom svensk utförsåkning är vi övertygade om att elitidrott nu och än mer i framtiden kommer att vara kunskapsdrivet. De som med modern teknologi kan samla, förstå och hantera stora datamängder kommer att leda den idrottsliga utvecklingen och det är därför vi senaste året har haft ett särskilt fokus i denna riktning. Att NVC med välmeriterade skidforskaren H-C Holmberg i spetsen återigen kommer med innovativa projektidéer kommer att skapa stora möjligheter för oss att tillsammans vara en drivande kraft inom internationell utförsåkning, samtidigt som vi kan stimulera den upplevelsebaserade näringen och stärka svensk alpin skidkultur bland alla skidintresserade, säger Tommy Eliasson, alpinchef, Svenska Skidförbundet.

Bakgrund
Sportsektorn har av EU pekats ut som ett område med stor potential att bidra till att målen i EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020 uppnås. Omsättningen och antalet anställda i svensk sportsektor växer stadigt. Från 2007 till 2013 har omsättningen ökat från 40 till 50 miljarder kronor och antalet anställda har ökat från 20 000 till 25 000 personer (SCB 2015). Ur ett ekonomiskt perspektiv utgör sportsektorn en betydande och växande del av ekonomin, något som Center för hälsoinnovation, Home of Internet of Sports ser fram emot att stärka ytterligare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>