Mobilt närsjukvårdsteam förstärker hemsjukvården i Örebro
Hem HÄLSA Mobilt närsjukvårdsteam förstärker hemsjukvården i Örebro

Mobilt närsjukvårdsteam förstärker hemsjukvården i Örebro

Publicerat av: Redaktionen

Sedan den 1 september 2017 gör Region Örebro län och Örebro kommun en gemensam satsning på de mest sjuka äldre som vill vårdas i hemmet.

Mobilt närsjukvårdsteam förstärker hemsjukvården i Örebro 2Satsningen bygger på ett mobilt närsjukvårdsteam som i ett treårigt projekt ska stödja den kommunala hemsjukvården.

Syftet med det mobila närsjukvårdsteamet är att ge en vård som är individanpassad, trygg och samordnad, där en helhetssyn ska leda till att vården blir den bästa i hemmet för den enskilde.

– Vår gemensamma vilja mellan regionen och Örebro kommun är att det är patientens och de äldres behov som ska stå i centrum. I vissa fall kan det vara bättre att vården är mobil och kommer hem till den äldre, än att hen måste åka till sjukhuset. Det här är en kvalitetshöjande verksamhet för våra mest sjuka äldre, säger Karin Sundin (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor i Region Örebro län.

– Vi strävar efter att alltid utgå från individens behov, inte efter de gränser som finns mellan organisationer. Dessa gränser ska du som äldre vårdbehövande helst inte alls märka av, eller i alla fall så lite som bara möjligt. Därför är detta ett viktigt steg framåt för äldre med stort vårdbehov, säger Per-Åke Sörman (C), kommunalråd med ansvar för Social välfärd i Örebro kommun.

Det mobila närsjukvårdsteamet, som har haft verksamheten i gång i cirka tre månader, har nu etablerat sig på Tullhuset och påbörjat aktivt patientarbete. Hittills är fyra pilotpatienter inskrivna i teamet. Dessa, och kommande, patienter kan bland annat ha ett så omfattande vårdbehov eller frekventa vårdtillfällen inom slutenvården eller på akutmottagningen, att den ordinarie hemsjukvården har svårt att räcka till.

Täta hembesök

Teamet erbjuder täta hembesök och möjlighet till utökad behandling i hemmet. Vidare har teamet tillgång till vårdplats på akutgeriatrisk avdelning vid geriatriska kliniken på USÖ, och till korttidsplats på Tullhuset när vården tillfälligt inte kan bedrivas i hemmet. Teamets insatser pågår under en begränsad tidsperiod, och stor vikt läggs vid att kartlägga patientens livssituation med hänseende på sjukdomar, symtom och omsorgsbehov.

Patienter skrivs in i det mobila närsjukvårdsteamet via remiss och teamet tar i första hand emot remisser från ordinarie hemsjukvård.

– Men vi söker också aktivt i regionens vårdsystem efter patienter äldre än 65 år med hemsjukvård som besökt akutmottagningen minst tre gånger på sex månader. Där kan vi hitta patienter som eventuellt har nytta av insatser från oss, och då kontaktar vi ordinarie hemsjukvård för att erbjuda stöd om man så önskar, säger Per-Ola Sundin, projektledare för det mobila närsjukvårdsteamet och överläkare på geriatriska kliniken inom Region Örebro län.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>