Nätbaserad behandling för tidskrävande rehabilitering
Hem NYHETERE-HÄLSA Nätbaserad behandling för tidskrävande rehabilitering

Nätbaserad behandling för tidskrävande rehabilitering

Publicerat av: Redaktionen

Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken på Danderyds sjukhus utvecklar internetbaserad rehabilitering, e-rehab, för patienter med lätt kognitiv funktionsnedsättning och för patienter med långvarig smärta.

— Vi vill möjliggöra interaktiv träning på distans för dessa patientgrupper som vi vet har en lång och tidskrävande rehabiliteringstid och tack vare att vi har beviljats 200 000 kr från Promobilia och 100 000 kr från Innovationsfonden är det möjligt, säger Inga-Lill Boman, arbetsterapeut och projektledare på kliniken.

Nätbaserad behandling för tidskrävande rehabilitering 1

e-rehab, patient rehabiliterar i sina egna hemmiljö enligt individuellt program.

Den internetbaserade rehabiliteringen består av flera olika moduler som innehåller teori, strategier och uppgifter. Områden som tränas är exempelvis stresskänslighet, uppmärksamhets- och minnesproblem. För patienter med kronisk smärta fokuserar modulerna exempelvis på medveten närvaro och vidmakthållande av strategier. En arbetsgrupp bestående av arbetsterapeuter, psykologer, sjukgymnaster och forskare på kliniken utvecklar modulerna utifrån aktuell kunskap och beprövade behandlingskoncept.

— De stora fördelarna med den interaktiva träningen är att patienterna kan genomföra behandlingen när det passar dem bäst. Som patient behöver man inte infinna sig vid en speciell tidpunkt för behandling utan man sköter det när man orkar och vill. När vi inte behöver träffa patienterna fysiskt så tror vi också att behandlande team kan ta emot fler patienter än tidigare vilket gör behandlingen kostnadseffektiv.

Om utfallet blir lyckat hoppas Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken att den interaktiva träningen kan vidareutvecklas och spridas till andra vårdgivare. För att komma åt sitt individuellt utformade träningsprogram kopplar patienten upp sig mot webbplatsen 1177.se och loggar in med säker inloggningsmetod. Projektet är ännu i sin linda och nu samarbetar kliniken med patientorganisationer för att hitta lämpliga testpersoner som vill pröva den interaktiva behandlingen med start hösten 2017.

— Den långsiktiga planen är att vidareutveckla modulerna till appar på en smartphone och läsplatta för att öka tillgängligheten ytterligare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>