Ny teknik underlättar kommunikation inom personlig assistans

Flera verksamheter inom vårdbolaget Tiohundra använder sig av kommunikationshjälpmedlet Widgit Go, bland annat testas det inom personlig assistans.

Med Widgit Go kan man skapa egna upplägg för kommunikation, språkutveckling och stimulans.

En kund som i stort förlorat sitt svenska tal gör sig nu förstådd tack vare det digitala verktyget.

Kunden, som bor i Norrtälje, har till följd av en stroke förlorat sitt svenska tal. Ibland fungerar modersmålet, ibland talar hon inte alls. Stroken ledde också till en halvsidesförlamning på höger sida. Med hjälp av en Ipad och Widgit Go, en app där man bland annat med hjälp av symboler kan skapa egna upplägg för kommunikation, språkutveckling och stimulans – har kunden börjat kunna göra sig förstådd.

Lättare att kommunicera

Till assistenternas glädje har hon snabbt tagit till sig det nya kommunikationshjälpmedlet och kan nu till exempel visa om hon har ont någonstans, hur det känns, om hon är trött och vill gå och lägga sig. Innan Widgit Go infördes var mycket av kommunikationen beroende av assistenternas kännedom om kunden och hennes behov. Mimik kunde hjälpa till, men ibland fick assistenterna gissa sig till önskningar och behov.

– Widgit Go har verkligen ökat kundens möjlighet att uttrycka sina behov och vi har getts betydligt bättre förutsättningar att göra ett bra arbete, säger Hanna Cederholm, personlig assistent och samordnare.