Nytt nätverk vill lyfta sociala arbetsmiljön
Hem HÄLSA Nytt nätverk vill lyfta sociala arbetsmiljön

Nytt nätverk vill lyfta sociala arbetsmiljön

Publicerat av: Redaktionen

Nu har det gått ett år sedan den nya lagen om social arbetsmiljö kom. Det nya nätverket ”Social arbetsmiljö i världsklass – Made in Sweden” vill lyfta ämnet så att det kommer högst upp på agendan i alla organisationer, en hundraprocentvision.

Nätverket består av sex expertföreläsare som tillsammans har över 100 års erfarenhet av att Nytt nätverk vill lyfta sociala arbetsmiljön 2arbeta med frågan och de är helt eniga, satsar man på de mänskliga resurserna blir följden bättre ekonomiska resultat.

Beteendevetaren och författaren till boken Bemötandekoden – Konsten att förstå sig på människor och få ett bättre (arbets)liv, Lena Skogholm, är en av initiativtagarna till nätverket. Hon har arbetat med den sociala arbetsmiljön i över ett decennium.
– Vi är frustrerade över att man mest pratar om att förebygga stress och psykisk ohälsa. Det räcker inte att bara undanröja risker, man behöver aktivt planera in saker som skapar en bra social arbetsmiljö. Det saknas mycket kunskap här.

Konkret och inspirerande

En annan av expertföreläsarna är beteendevetaren och författaren till boken Släng problemglasögonen – starta en positiv revolution, Gunnel Ryner.
– Vi vill visa att arbetet med den sociala arbetsmiljön inte behöver kännas tungt och svårt – tvärtom, det kan vara både roligt och inspirerande. När man som chef får verktyg, vet både varför och hur man kan göra, blir det så mycket enklare. Vi är alla varandras arbetsmiljö och alla, både chefer och medarbetare behöver kliva in och ta ansvar. Vi vill ta ansvar på det sätt vi kan, genom vår samlade kompetens hjälper vi arbetsplatser att skapa en social arbetsmiljö i världsklass.

Viktigaste jobbfrågan?

Förutom att experterna dagligen arbetar med frågan på olika arbetsplatser, kommer de att arrangera Sociala Arbetsmiljödagen under hösten. De menar att Sverige kan vara ett föregångsland, men då behöver frågan tas på allvar och prioriteras. En vecka innan årsdagen av de nya föreskrifterna om den sociala arbetsmiljön, kom nya siffror från Försäkringskassan som visade att sjukskrivningarna i psykiatriska diagnoser har ökat med 111 procent mellan 2011 och 2016.

Några dagar dessförinnan rapporterade Arbetsmiljöverket att nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön. I dagarna intervjuades en 15-årig flicka i Rapport om att hon har blivit utbränd av skolan. På internationella kvinnodagen 8 mars skrev Arbetsmiljöverket ett pressmeddelande med rubriken: Bra arbetsmiljö är en jämställdhetsfråga. Det kan bara inte fortgå så här, menar experterna i nätverket, och vill vara med och bidra till en förändring.

Förslitningsskador i hjärnan

Enligt Socialstyrelsens databas äter över 900 000 svenskar antidepressiva läkemedel. Det är var nionde svensk. I de flesta organisationer upplever man mer och mer stress och får alltmer att göra.
– Vi verkar ha missat den mänskliga aspekten i vårt samhälle. Vi har glömt att vi är människor med tydliga biologiska begränsningar i både kropp och knopp. Förslitningsskadorna i hjärnan har aldrig varit större, säger Lena Skogholm.

Dags att ta ansvar – men hur?

I nätverket finns även meditationsläraren och tidigare skogsmunken, Björn Natthiko Lindeblad, Jan Gunnarsson som skriver och föreläser om inkluderande och välkomnande arbetsplatser och Hasse Carlsson, författare till boken Jobbar vi ihop eller bara samtidigt? Den andra initiativtagaren till nätverket är Micke Darmell, författare till boken Uppkopplad eller avkopplad?
– Det är dags att kliva fram, ta ansvar och agera för ett nytt hållbart skol- och arbetsliv. Vi måste börja prata om hur man gör, hur man skapar en bra social arbetsmiljö på riktigt, istället för att bara prata om lagen och vara rädd för vite. Därför bjuder vi in fackförbund, näringsliv och offentlig sektor att tillsammans med oss verka för en social arbetsmiljö i världsklass.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>