PExA 2.0 i pilotprojekt vid ledande Thoraxklinik
Hem NYHETERFORSKNING PExA 2.0 i pilotprojekt vid ledande Thoraxklinik

PExA 2.0 i pilotprojekt vid ledande Thoraxklinik

Publicerat av: Redaktionen

PExA 2.0 i pilotprojekt, har tidigare meddelat om försäljning till ett ledande universitetssjukhus.

Leveransen är nu genomförd av PExA 2.0 och ett pilotprojekt har inletts på Thoraxkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund.PExA 2.0 i pilotprojekt vid ledande Thoraxklinik 2 Pilotprojektet öppnar upp nya möjligheter för PExA och bolagets metod att samla in material från de minsta luftvägarna. Dr. Sandra Lindstedt-Ingemansson,

Docent och Biträdande Överläkare i thoraxkirurgi och projektledare för klinisk och experimentell lungtransplantation vid Lunds universitetssjukhus – Instrumentet ska framför allt användas inom forskning kring lungtransplantation. Det som begränsar överlevnaden vid lungtransplantation idag är avstötning så kallad chronic allograft dysfunction (CLAD). I vissa material är CLAD frekvensen så hög som 30-50% 5 år efter transplantationen och CLAD är även den vanligaste dödsorsaken efter lungtransplantation. Orsaken till CLAD är i stort sett okänd, men hur lungan behandlas innan den sätts in i recipienten kan ha betydelse. I dag ställs diagnosen CLAD med spirometri, detta är dock ett väldigt trubbigt instrument och diagnosen CLAD ställs ofta sent i förloppet.

Behandling insatt sent i förloppet jämfört med behandling insatt tidigt i förloppet har en betydande inverkan på överlevnads chanser vid CLAD. Det finns enligt min mening ett stort behov av icke-invasiva diagnostiska och prognostiska markörer för CLAD inom lungtransplantation.

PExAs teknik för att samla material från de minsta luftvägarna som tidigare varit oåtkomliga är mycket lovande. Den kan möjliggöra identifiering av biomarkörer för CLAD på ett tidigt stadium och kan därför utgöra en stegvis förändring gällande diagnosticering av CLAD i framtiden. De första försöken har varit mycket lovande och stödet från PExA AB har varit oerhört värdefullt.

VD Erik Ekbo kommenterar – Vi är mycket glada för att en ledande klinik har tagit initiativet i denna riktning. Vi hoppas att vårt instrument ska bidra till att Thoraxkliniken erhåller ny kunskap om de små luftvägarnas inverkan och som på sikt kan ge vägledning och input till klinisk nytta. För PExAs del är samarbetet med Thoraxkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund mycket värdefullt. Det innebär, utöver vår inriktning mot bland annat KOL och Astma, att helt nya applikationsområden för bolagets teknologi nu prövas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>