Så vet du om du ska byta p-piller
Hem NYHETER Så vet du om du ska byta p-piller

Så vet du om du ska byta p-piller

Publicerat av: Redaktionen

P-piller är det vanligaste preventivmedlet för kvinnor som skyddar mot graviditet.

Så vet du om du ska byta p-piller 2Eventuella biverkningar av p-piller avtar normalt inom 3 till 5 månader men vissa personer påverkas negativt under längre tid vilket kan vara besvärande. Det finns flera olika alternativ på marknaden och mår du inte bra av att äta p-piller bör du överväga att testa ett annat preventivmedel.

“Det finns många olika typer av p-piller som i varierande mängd innehåller en kombination av de två hormonerna gestagen och östrogen. Vissa p-piller innehåller enbart gestagen som liknar kroppens eget gulkroppshormon progesteron. Våra kroppar reagerar olika på olika typer av preventivmedel och tillskottet av hormoner i p-piller. Mår du inte bra av det preventivmedel du använder så finns det andra alternativ som kan fungera bättre för just dig” säger Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig läkare på KRY

Nedan listas de vanligaste biverkningarna av att äta p-piller. Lider du av biverkningarna under längre tid än 3 månader ska du överväga att byta.

  • Ömma eller spända bröst.
  • Oregelbundna blödningar eller mellanblödningar.
  • Påverkat humör och sinnestillstånd, exempelvis nedstämdhet.
  • Försämrad sexlust och sexuell påverkan.
  • Huvudvärk. P-piller kan både förvärra och motverka migrän. Lider du av migrän med aura, det vill säga synstörningar innan huvudvärken kommer, får du inte använda kombinerade p-piller.
  • Påverkad hy och ibland orsaka finnar.
  • Ökad risk för blodpropp. Användning av kombinerade p-piller innebär en ökad risk för blodproppar. Kombinerade P-piller rekommenderas därför inte till kvinnor med högt blodtryck, kvinnor med kraftig övervikt eller kvinnor som röker och är över 35 år. Kvinnor som tidigare har haft blodpropp eller som har en förälder eller syskon som har fått blodpropp rekommenderas att välja ett östrogenfritt preventivmedel.

Andra biverkningar du bör ta hänsyn till innan du börjar äta p-piller:

  • Relativ riskökning för bröstcancer. Har du anlag för bröstcancer, har bröstcancer eller tidigare haft bröstcancer bör du undvika p-piller med östrogen.
  • Amning. Vanliga p-piller, som innehåller både östrogen och gestagen, rekommenderas inte under amning eftersom östrogenet kan bidra till att minska mängden mjölk.

Tänk på att p-piller inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. För skydd mot könssjukdomar fungerar endast kondom.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>