Stress – en koppling till försämrad hälsa
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Stress – en koppling till försämrad hälsa

Stress – en koppling till försämrad hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Alla blir vi stressade någon gång.

Stress - en koppling till försämrad hälsa 2Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi, där det tidigare var nödvändigt för att överleva. Men om stressen pågår länge kan kroppen ta skada. Därför är det viktigt med återhämtning och vila.

Stress i sig är egentligen inte farligt – det är bristen på återhämtning som kan orsaka problem. En lång tids obalans gör skada. Din kropp känner ingen skillnad på positiv eller negativ stress, riktig stress eller hjärnspöken. Oavsett om det handlar om ekonomi, tidsbrist, dödsfall i familjen eller ett farligt djur så sker samma reaktioner i kroppen. Socker och stresshormoner såsom adrenalin, noradrenalin och kortisol utsöndras i blodet. Personer med diabetes är extra sårbara på konsekvenserna av långvarig stress – men mönstret kan brytas.

Starka kopplingar till försämrad hälsa

Kamp-flyktreaktionen är det inledande stadiet av stress. Symtom kan vara spända muskler, ökad puls och snabbare andhämtning. Om stressen sedan upphör slappnar kroppen snart av och återgår till det normala. Problemen återstår om återhämtningen aldrig kommer.
Nästa fas utgörs av att de nyss nämnda fysiska stressymptomen försvinner, men kroppen fortsätter skicka ut stresshormoner i systemet. Detta ger symptom i form av ångestattacker eller humörsvängningar.
Den tredje stressfasen handlar om utmattning. Immunförsvaret börjar försvagas, kropp och hjärna känns utmattade och sömnsvårigheter uppstår, aptiten minskar och depressionen står för dörren. I denna fas kan blodsocker, blodtryck och kolesterolnivåer skena rejält, risken för hjärt-kärlsjukdom ökar markant.

Diabetiker tar extra skada av stress

Alla reagerar olika på stress. Hos vissa stiger blodsockret, somliga märker ingen skillnad medan andras blodsockervärden dyker. En del kan även börja producera kretoner. Därför ska du hålla extra koll på dina värden under stressiga perioder.
Stress kan också slå dina hälsosamma rutiner ur spel. Jäktandet kan leda till att du äter överdrivet eller för lite, får oregelbundna matvanor, skippar träningen, sover mindre, röker, dricker för mycket eller kanske dämpar känslorna genom att spendera pengar. Dessa beteenden är metoder för att lindra stresskänslorna, men grundproblemen kvarstår och de dåliga besluten leder till en ond spiral där du mår allt sämre. Stress är tätt kopplat till blodsockersvängningar, övervikt, inflammation, mag- och tarmproblem samt även psykisk ohälsa – depression är 29 procent vanligare hos diabetiker jämfört med icke-diabetiker. På sikt ökar dessutom risken för komplikationer i exempelvis fötter och ögon.
Sömn och vila är central för återhämtning från stress.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>