Svensk hudläkarapp hjälper upptäcka hudcancer i tid

First Derm är en svensk / amerikansk hudläkarapp där vi sett möjligheten med hur tekniska verktyg kan användas för att skala upp tillgänglighet inom vården.

Användaren skickar in två mobilbilder på en hudåkomma, så som ett utslag eller ett födelsemärke, och får svar av en svensk hudläkare inom 24 timmar. 

Den här veckan är det Euromelanoma – en europeisk vecka för att uppmärksamma hudcancer. Enligt Cancerfondsrapporten är hudcancer fortsatt den snabbast växande cancerformen i Sverige. Men 90 % av alla hudcancerfall kan botas, bara de upptäcks och behandlas i tid. Problemet är dock när folk inte tar sig för att besöka en läkare för att kolla upp sina födelsemärken; på grund av tidsbrist, stress eller helt enkelt rädsla. Här kan en hudläkare i mobilen vara en viktig lösning. First Derm har redan behandlat 20 000 ärenden, och över 500 fall av misstänkt hudcancer har upptäckts. Tillgängligheten gör att folk kollar upp sina födelsemärken.

Enligt en granskning First Derm gjorde i början på veckan visar det sig att det är stor skillnad i väntetid att träffa hudläkare i olika landsting i Sverige. Här kan tekniken hjälpa öka tillgängligheten och ge rättvis vård över hela landet