Vad hindrar digitaliseringen av vården? Ny rapport med visioner och stoppklossar
Hem NYHETERFORSKNING Vad hindrar digitaliseringen av vården? Ny rapport med visioner och stoppklossar

Vad hindrar digitaliseringen av vården? Ny rapport med visioner och stoppklossar

Publicerat av: Redaktionen

Digitaliseringen förändrar område efter område av våra liv.

I den annars så högteknologiska vården går det däremot förvånansvärt trögt – trots att IT skulle Vad hindrar digitaliseringen av vården? Ny rapport med visioner och stoppklossar 2kunna föra med sig stora vinster i såväl skattepengar som hälsa i både vård och omsorg. Hur kommer det sig? Den 9 mars lanseras nya rapporten ”Bortom IT”. Om hälsa i en digital tid” vid ett seminarium på Handelshögskolan i Stockholm.

Svenskarna blir allt fler, allt äldre, och till slut även sjukare. Vården och omsorgen står redan inför enorma utmaningar som bara kommer att bli större. Men det finns ett ljus i tunneln; digitaliseringen. I rapporten ”Bortom IT” beskrivs ett vårdsystem som inte längre omfattar bara sjukhus och vårdcentraler, inte bara tar hand om patienter utan om människor, och där ett brett utbyte av information mellan individer och en lång rad aktörer i samhället gör det möjligt att motverka sjukdom, göra vårdinsatser mer jämlika, öka dataunderlaget för medicinsk forskning och ge sjuka ett värdigare liv. I ”Bortom IT” skildras visioner av ett hälsosystem där utvecklingen gått så långt att tekniken sitter osynlig i väggarna.

Vi skulle redan kunna vara där. Men vägen dit är full av hinder i form av ålderdomliga regelverk, politiska paradoxer, myndigheter som inte tillåts utföra sitt jobb och verksamheter som är anpassade efter en sjukdomsbild som inte längre dominerar. Rapportförfattarna listar en lång rad moln på himlen men räknar också upp konkreta åtgärder som kan skingra dem.

Bland författarna finns bland andra:

Anders Ekholm, vice VD på Institutet för framtidsstudier och tidigare analyschef på Socialdepartementet
Sara Riggare, doktorand vid Karolinska institutet, patient och en av medtechvärldens mäktigaste
Hans Winberg, generalsekreterare för Leading Health Care
Jenny Wahlgren, skådespelare och enhetschef i äldreomsorgen för Bräcke Diakoni
Patrik Sundström, jurist och programansvarig e-hälsa på Sveriges Kommuner och Landsting
Fredrik Lindencrona, ansvarig för forskning, utveckling och internationellt samarbete inom Uppdrag Psykisk Hälsa
Fredrik Nilsson, professor vid institutionen för designvetenskaper, Lunds universitet

Rapporten lanseras vid ett heldagsseminarium den 9 mars. Läs mer och anmäl dig här.

Rapporten finns att ladda ner kostnadsfritt från vår webbplats. Där kan du också beställa en tryckt version och hitta en digital kortversion av rapporten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>