Hem Nyheter ​ Protonstrålning ska minska sena biverkningar vid Hodgkins lymfom

​ Protonstrålning ska minska sena biverkningar vid Hodgkins lymfom

Publicerat av: Redaktionen

Hodgkins lymfom är en form av lymfkörtelcancer som oftast drabbar unga under 30 år.

​ Protonstrålning ska minska sena biverkningar vid Hodgkins lymfom 2

I en ny studie som startar i höst ska patienter få protonstrålning i stället för traditionell fotonstrålning. Syftet är att minska risken för sena biverkningar.

I en ny nationell studie ska patienterna få protonterapi på Skandionkliniken i Uppsala i stället för traditionell fotonstrålning. Syftet är att minska risken för biverkningar längre fram såsom hjärt- och kärlsjukdomar och strålningsorsakad cancer.

– Syftet med studien är att försöka minska de sena biverkningarna genom att behandla med protoner istället för vanlig fotonstrålning. Flertalet som insjuknar i Hodgkins lymfom är unga och botas från sjukdomen. Behandlingen är cytostatika och dessutom strålning, när sjukdomen inte är utbredd, säger Daniel Molin, överläkare vid cancerkliniken, Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet, som koordinerar studien.

Hodgkins lymfom är en cancerform i lymfsystemet som drabbar 150-200 personer per år i Sverige. Flertalet som insjuknar är unga. Vanliga symtom är svullna lymfkörtlar, särskilt i halsen eller mellan lungorna, men även andningsbevär, feber, svettningar nattetid, trötthet och viktnedgång.

I studien, som startar under september, medverkar samtliga sju universitetssjukhus, även om inte alla kommer att kunna inkludera patienter från start. Forskarna räknar med att inkludera 175 nyinsjuknade patienter i åldern 18-50 år från Sverige och eventuellt även nordiska grannländer. Strålbehandlingen ges vid Skandionkliniken i Uppsala efter att patienterna fått cytostatika på hemsjukhusen. Varje patient kommer totalt att få 10 eller 17 strålbehandlingar.

– Vår förhoppning är att minst 75 av totalt 175 patienter ska behandlas med protoner under fem år, berättar Daniel Molin.

Den så kallade PRO-Hodgkin-studien finansieras av Cancerfonden. Den organiseras av Svenska Hodgkingruppen och leds från Akademiska sjukhuset.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>