Hem Nyheter ​Aktuellt läge i Västerbotten kring covid-19

​Aktuellt läge i Västerbotten kring covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Andelen bekräftade fall av covid-19 ligger på en fortsatt stabil nivå.

​Aktuellt läge i Västerbotten kring covid-19 4Under tisdagen hade totalt 928 fall bekräftats varav 3 patienter vårdas på länets sjukhus. Ingen av dessa får intensivvård. Trots ett stabilt läge är det extra viktigt att fortsätta följa rekommendationerna i tider när många återvänder till arbetsplatser och skolor.

Under vecka 32 analyserades ca 1500 prover i Västerbotten. Nio nya fall av covid-19 rapporterades, ungefär samma nivå som veckan dessförinnan (tolv fall).

Aktuellt läge – följ statistik om det aktuella smittläget för covid-19 i Västerbotten

God tillgång för tester via egenprovtagning

Majoriteten av de prover som tagits, kommer från egenprovtagning. Övriga prover tas av sjukvården.

– Det är väldigt bra att allmänheten känner till och nyttjar möjligheten med egenprovtagning om man har milda symtom som inte kräver läkarbedömning. Det här underlättar för både patienter och för vården, som inte blir lika belastad. Om man däremot är sjuk så ska man söka vård, det gäller både covid-19 och andra sjukdomar, säger Stephan Stenmark som är smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

– Tillgången på testerna är god, så ta ett test vid minsta misstanke om covid-19.

Information om egenprovtagning

Vi har 31 dödsfall i länet med anledning av covid-19, och det har inte förändrats sedan början av vecka 26.

– På det hela taget har vi ett stabilt läge i länet och det är bra för både befolkningen och sjukvården och ett tecken på att åtgärder för att förhindra smittspridning har fungerat. Men pandemin är långt ifrån över och vi måste fortsätta att arbeta aktivt för att motverka smittspridning, sjukdom och död i covid-19, säger Stephan Stenmark.

Gör rekommendationerna till en naturlig del av vardagen

Det förekommer fortfarande en allmän smittspridning i hela länet och nu är det många som återgår till arbete och vanliga rutiner och snart startar även skolorna. Det innebär risk för folksamlingar och ökad trängsel, fler kommer att åka med kollektivtrafik eller på andra vis möta andra i samhället.

– Det är viktigt att vi alla tillsammans gör rekommendationerna mot smittspridning till en naturlig del av våra vardagsrutiner, säger Stephan Stenmark. Prata tillsammans i familjen, på arbetsplatsen, i skolan eller i andra sammanhang där du befinner dig om hur ni kan få råden att fungera i praktiken.

Fortsätt att följa råden. Tack för din omtanke.

  • Tvätta händerna
  • Hosta och nys i armvecket
  • Stanna hemma om du är sjuk
  • Håll avstånd till varandra

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>