​Apotekets inköp av plastpåsar minskade med 40 procent 2017

Under 2017 minskade Apoteket inköpen av plastpåsar med 40 procent. Nu tar Apoteket nästa steg för att minska användningen av plastpåsar.

Med start den 2 januari kommer Apoteket att ta betalt för plastpåsar. Under 2018 kommer Apoteket utöver att ta betalt för påsar att stegvis byta ut dem till påsar tillverkade av 100 procent återvunnen plast.

Sedan juni 2017 har Apoteket uppmuntrat till minskad användning av plastpåsar genom att ge poäng till de kundklubbsmedlemmar som tackar nej till påse. Det har resulterat i att Apotekets inköp av påsar har minskat med omkring 40 procent.

– Vi ser att många människor redan ändrat beteende när de handlar. Därför tar vi nu nästa steg för att minska användningen av plastpåsar ännu mer, säger Anna Rogmark, ansvarig för hållbarhetsfrågor, Apoteket.

Från och med 2 januari kommer stora plastpåsar på Apoteket att kosta 2 kr och små påsar 1 kr. En del av intäkterna går till Håll Sverige Rents initiativ Håll Havet Rent.

– Vi fortsätter att titta på hur vi kan nå bästa effekt för att minska plast i vår natur och våra hav. En viktig del i arbetet är också att se till att de plastpåsar som används är av 100 procent återvunnen plast, vilket är det mest klimatsmarta alternativet, säger Anna Rogmark.