Hem Nyheter ​Barnhjärtexperter samlas till konferens i Lund

​Barnhjärtexperter samlas till konferens i Lund

Publicerat av: Redaktionen

Hur kan sjukvården bäst behandla och följa upp barn som föds utan lungartärklaff?

​Barnhjärtexperter samlas till konferens i Lund 2

De flesta barn som föds utan lungartärklaff genomgår en hjärtoperation, i en del fall räcker det med ett ingrepp med hjälp av kateterteknik. Oavsett vilken behandling barnet får kommer de allra flesta att behöva minst ytterligare ett ingrepp.

Den 2-3 oktober samlas världsledande experter på området på Skånes universitetssjukhus i Lund för att försöka komma fram till gemensamma riktlinjer.

Att barn föds utan lungartärklaff är relativt ovanligt men tillståndet kräver behandling för att barnen ska överleva.
– Det är ett väldigt svårt hjärtfel som oftast kräver behandling när barnet är nyfött, säger Petru Liuba, barnkardiolog och överläkare på Skånes universitetssjukhus samt docent vid Lunds universitet.

Gemensamma riktlinjer saknas

Behandlingen idag innebär att de flesta barn genomgår en hjärtoperation, i en del fall räcker det med ett ingrepp med hjälp av kateterteknik. Oavsett vilken behandling barnet får kommer de allra flesta att behöva minst ytterligare ett ingrepp. Många av patienterna drabbas av olika komplikationer, en del kan även behöva genomgå en hjärt- och lungtransplantation senare i livet.

Det finns idag inga gemensamma riktlinjer för hur barnen tas om hand på bästa sätt inom sjukvården.
– Hur och när ska barnen behandlas och följas upp? Vilka komplikationer kan uppstå senare i livet och hur ska de behandlas? Det är frågor vi behöver besvara för att förbättra vården för de här barnen, säger Petru Liuba.

Ledande experter på plats

Som ett steg mot gemensamma riktlinjer arrangerar Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet en konferens i Lund den 2-3 oktober med världsledande experter inom barnkardiologi och barnhjärtkirurgi.
– Vi har samlat kardiologer och kirurger som arbetar med svåra medfödda hjärtfel för att diskutera och utbyta kunskap med internationella experter. Min förhoppning är att vi ska kunna komma fram till bättre behandling och uppföljning för de här patienterna, säger Petru Liuba

Det är tredje gången som Sus och Lunds universitet arrangerar ”Internationell konferens om svåra medfödda hjärtfel hos barn och vuxna” (Imaging in Congenital Heart Interventions).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>