Hem NYHETER ​Flera räddningstjänster tecknar avtal om SOS Alarms tjänst Smart passage

​Flera räddningstjänster tecknar avtal om SOS Alarms tjänst Smart passage

Publicerat av: Redaktionen

SOS Alarm har utvecklat ”Smart passage”, en tjänst som möjliggör effektivare insatser vid bränder genom att förse räddningstjänsten med digital behörighet till fastigheter med automatlarm.

​Flera räddningstjänster tecknar avtal om SOS Alarms tjänst Smart passage 3Räddningstjänsten i Jämtland, Storstockholms brandförsvar (SSBF) och Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) blir först i landet att börja använda digitala nycklar.

-Vid ett larm om brand måste räddningstjänsten snabbt kunna komma in i fastigheten. Smart passage ger räddningstjänsten digital behörighet till fastigheter vid larm. Vi ser fram emot samarbetet med räddningstjänsterna och hoppas att Smart passage ska bidra till mer effektiva räddningsinsatser, säger Sofia Savander, ansvarig för tjänsten hos SOS Alarm.

En snabb och effektiv insats vid bränder är viktig för att minimera skada på liv och egendom. Ett moment som stjäl onödiga sekunder vid räddningstjänstens insatser är behovet av fysiska nycklar till fastigheter som brinner.

Tjänsten Smart passage ersätter räddningstjänstens administration av fysiska nycklar genom att möjliggöra digital inpassering till fastigheter.

-Vi ser klara fördelar med det nya systemet. Det går helt i linje med vår ambition att höja tryggheten i samhället genom att hela tiden arbeta för att bli effektivare och bättre på att lösa våra uppgifter, säger Niklas Nordenskär, chef för Räddningsavdelningen vid Storstockholms Brandförsvar.

Tjänsten är framtagen i samarbete med Swedlock AB och Amido AB som tillhandahåller smarta nycklar och behörighetshanteringssystem. Allt eftersom räddningstjänster i Sverige ansluter sig till Smart passage kan sedan fastigheter inom de anslutna räddningstjänsternas område också kopplas på tjänsten. Smart passage finns inledningsvis tillgängligt för de fastigheter som har automatiska brandlarm.

Implementeringen av Smart passage har påbörjats hos räddningstjänsterna och till hösten kommer det vara möjligt för fastigheter med automatiska brandlarm kopplade till de anslutna brandstationerna att ansluta sig till Smart passage.

Så funkar Smart passage

Smart passage bygger på att räddningstjänstens fordon är utrustade med teknik som möjliggör digital inpassering och att fastigheterna är uppkopplade mot Smart passage genom befintligt passersystem eller genom installation av smarta lås. När ett automatlarm går tilldelas räddningstjänsten automatiskt behörighet till fastigheten där larmet har utlösts. I det utryckande fordonet finns en blipp och en digital nyckel som tilldelas behörighet för inpassering. Räddningstjänstens behörighet till fastigheten är endast aktiv under insatstiden och stängs av så fort händelsen är åtgärdad.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>