Hem Nyheter ​Fördomsfria AI-robotintervjuer valideras av välrenommerad psykometriker

​Fördomsfria AI-robotintervjuer valideras av välrenommerad psykometriker

Publicerat av: Redaktionen

Världens första fördomsfria och sociala AI-intervjurobot Tengai genomför nu en valideringsstudie för att bedöma robotens intervjumetodik och intervjuresultat vid anställningsintervjuer.

​Fördomsfria AI-robotintervjuer valideras av välrenommerad psykometriker 3Studien leds av docent Anders Sjöberg, VD på Psychometrics Sweden AB.

Nu är det dags för nästa steg i utvecklingen av intervjuroboten Tengai, vars mångfalds- och inkluderingsmjukvara och mänskliga beteende utvecklas av TNG, specialister inom fördomsfri rekrytering och bemanning, på Furhat Robotics robotplattform.

Syftet med valideringsstudien är att kvalitetssäkra robotens fördomsfria metodik genom att säkerställa samband mellan kandidatens svar och kandidatens faktiska förmåga.

Målet är att Tengai kommer värdera kandidaternas svar på ett objektivt sätt utan att använda tidigare (predikativ) data som färgats av tidigare rekryteringsprocesser eller bedömningsunderlag (tex att inte upprepa tidigare misstag gällande algoritmer som bygger omedvetna och medvetna fördomar).

Fördomsfri anställningsintervju

– Vi har valt att utveckla Tengai från grunden för att skapa en helt fördomsfri anställningsintervju. Genom att inte använda tidigare data kan vi genomföra objektiva intervjuer som inte färgas av subjektiva värderingar varken före, under eller efter intervjun, säger Anna Rydbacken, Chief Product Officer på TNG med ansvar för företagets fördomsfria rekryteringsmetodik. Hon fortsätter:

– Vi är därför väldigt nöjda med att få samarbeta med Anders Sjöberg som är välrenommerad och extremt kunnig inom psykometri och urvalsmetodik. Gemensamt kommer vi kunna validera intervjuresultaten och trygga framtida rekryteringar för kunder som önskar använda Tengai för att skapa en mer fördomsfri och effektiv rekryteringsprocess och för framtida kandidater som vill få en rättvis bedömning.

Anders Sjöberg:

Jag har länge varit tveksamt inställd till olika så kallade AI-försök att återskapa mänskliga förmågor, samtidigt som omedvetna bedömningar minimeras, men Tengai är första seriösa försöket jag stött på där projektgruppen är öppen för att vetenskapligt granska både validitet och användbarhet av Tengai i urvalsprocessen,” säger Anders Sjöberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>