​Goda resultat för internetbehandling av depressioner
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA ​Goda resultat för internetbehandling av depressioner

​Goda resultat för internetbehandling av depressioner

Publicerat av: Redaktionen

Att behandla depressioner via Internet fungerar lika bra som vanlig KBT-terapi.

​Goda resultat för internetbehandling av depressioner 1

Sedan 2017 har det varit möjligt att få internetbehandling för depressioner inom Region Örebro län.

Det visar Kvalitetsregistret för internetbehandling som kommit med sin årsrapport. Region Örebro län är en av de regioner som utmärker sig i undersökningen. ”Vi har stor volym om man ser till befolkningsmängden och hög täckningsgrad”, säger Fredrik Holländare, enhetschef inom psykiatrin.

Som en av de första regionerna i landet startade Region Örebro län 2017 internetbaserad KBT-behandling vid lättare och måttlig depression. Kvalitetsregistret för internetbehandlings årsrapport visar på mycket goda resultat.

– Vi får lika bra effekt som KBT hos en psykolog. Det är ett jätteviktigt resultat, säger Fredrik Holländare, enhetschef på Utvecklingsenheten för psykoterapi och psykologisk behandling inom Region Örebro län.

Stor spridning över länet

2017 genomförde 164 personer en internetbehandling för depression i länet. Det är många fler, sett i proportion till folkmängden, än i Stockholms län. 2018 var siffran i Örebro län 199. Bland dem som har genomgått en behandling är den yngsta 18 år och den äldsta 91 år. Spridningen över länet är stor.

– Vi har stor volym om man ser till befolkningsmängden och hög täckningsgrad. För dem som bor långt från Örebro underlättar internetbehandlingarna verkligen kontakten med vården och det ger en geografisk likvärdighet i länet, säger Fredrik Holländare.

Sparar resurser inom vården

Internetbehandlingarna sparar också resurser inom vården. En behandlare kan ta emot fyra gånger så många patienter som med vanlig terapi. Det innebär att tillgängligheten ökar. 89 procent av patienterna i internetbehandlingar får vård inom 30 dagar. Men Fredrik Holländare är noga med att understryka att internetbehandlingarna inte ska ersätta andra behandlingar.

– Det är ett komplement. Det passar vissa, men inte alla. Ju fler behandlingsformer det finns desto större chans att det finns något som fungerar, säger han.

Planer finns på att inom det närmaste året även starta internetbehandling mot paniksyndrom inom Region Örebro län.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>