​Kvinnor i topp som levande njurdonatorer på Akademiska
Hem Nyheter ​Kvinnor i topp som levande njurdonatorer på Akademiska

​Kvinnor i topp som levande njurdonatorer på Akademiska

Publicerat av: Redaktionen

I fjol genomfördes 110 njurtransplantationer på Akademiska sjukhuset, betydligt fler än 2007 då 65 patienter fick en ny njure.

​Kvinnor i topp som levande njurdonatorer på Akademiska 2Antalet njurtransplantationer har ökat sedan millenieskiftet. Sex av tio levande njurdonatorer är numera kvinnor vilket uppmärksammas på världsnjurdagen 8 mars.

– Vi har sett en stadig ökning av antalet njurtransplantationer på Akademiska sjukhuset sedan år 2000. I dag står levande donatorer för 30-40 procent av de njurar som transplanteras. Att sex av tio levande donatorer är kvinnor beror bland annat på att kardiovaskulära sjukdomar är mer ovanliga hos kvinnor än män. Det vanligaste är att mottagaren är besläktad med donatorn, säger Vivan Hellström, kirurg som utför njurtransplantationer med levande donatorer på Akademiska sjukhuset.

Enligt Vivan Hellström är det vanligare i hela västvärlden att kvinnor donerar en njure än män. Av en Uppsalastudie framgår att kvinnors positiva inställning till njurdonation beror på att de vill hjälpa och för att omgivningen förväntar sig det. För män är det vanligare att känna en moralisk skyldighet. Det finns däremot ingen statistisk skillnad mellan motiven eller någon skillnad på hur man uppfattat informationen före donationen.

Av de njurtransplantationer som gjordes på Akademiska 2017 med levande givare var 22 av 35 närbesläktade med mottagaren. Motsvarande siffra 2016 var 16 av 32. I sju fall av 35 gjordes donation mellan makar 2017 jämfört med 10 av 32 fall året innan.

– Skillnaden mellan könen är mindre i de fall där syskon donerar till varandra eller då donationen görs till ett eget barn. Då är givarna i cirka 40 procent av fallen kvinnor, konstaterar hon.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>