​Ny och modern mammografivagn i Vilhelmina
Hem NYHETER ​Ny och modern mammografivagn i Vilhelmina

​Ny och modern mammografivagn i Vilhelmina

Publicerat av: Redaktionen

En ny mammografivagn från Region Västerbotten står nu i Vilhelmina för att under fem veckor erbjuda kostnadsfri hälsokontroll med mammografiscreening.

​Ny och modern mammografivagn i Vilhelmina

Fram till och med vecka 12, andra delen av mars, befinner sig mammografivagnen i Vilhelmina.

 

Med större utrymmen och nya undersökningsrutiner kan kvinnorna som kommer hålla smittsäkert avstånd.

– Det är max tre personer, förutom personalen, som befinner sig i vagnen samtidigt. En sitter i väntrummet, en annan intervjuas och den tredje undersöks, förklarar avdelningschef Nora Bygdebo.

Gratis undersökning

Alla kvinnor i länet mellan 40 och 74 år kallas med 18–24 månaders mellanrum till en kostnadsfri mammografiundersökning. Även i tider av coronapandemi kommer cirka 83 procent av de kallade.

– Men tyvärr är det många som inte bokar av sin tid och då kan ingen annan nyttja deras tid, berättar Nora Bygdebo. Vår personal bemannar alla screeningplatser i länet och kan ibland arbeta ute i flera veckor i sträck för att kunna göra mammografi på kvinnornas hemort.

– I många andra länder kostar det pengar att göra en mammografiundersökning, här är det gratis. De som inte dyker upp går miste om att kontrollera sin hälsa. Vid undersökningarna kan vi hitta bröstcancer i tid och de får en chans till ett bättre liv, säger Nora Bygdebo.

Undviker smitta

Liksom i all annan hälso- och sjukvård görs allt för att undvika smittspridning med ett lägre patientflöde i mammografivagnen minskar möjligheten att kvinnorna möts. Personalen jobbar med munskydd och visir och ser för övrigt till att hålla avstånd när det går.

Tre sjuksköterskor jobbar på den ort där vagnen står. De reser dit från Umeå på måndag och stannar fram till och med torsdag och vissa dagar i veckan är det också kvällsöppet. För att kunna hålla smittsäkert avstånd kallas kvinnorna glesare än vanligt.

– Om kvinnorna kommer den tid de är kallade till, inte går in i väntrummet om det är fler än två personer, är det väldigt säkert, säger Nora Bygdebo. Om de kommer för tidigt ska de vänta utanför vagnen.

Klarar miljökrav

För att gå stabilare efter de ibland kurviga vägarna i inlandet och fjällen är underredet på den nya vagnen längre. Den är också anpassad för att kunna klara dagens strängare miljökrav.

– Utrustningen har bytts ut och är samma i hela länet och den som sitter i mammografivagnen är nyast, berättar Nora Bygdebo.

Hoppas alla kommer

Fram till och med vecka 12, andra delen av mars, befinner sig mammografivagnen i Vilhelmina för att sedan under resten av året åka runt i länet. Under jul och sommar står vagnen i Umeå och hjälper till med mammografiscreeningen. I Umeå och Skellefteå görs mammografiscreening på fasta plaster.

– Jag hoppas att alla som är kallade kommer, vi gör allt för att de ska undersökas, avslutar Nora Bygdebo.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>