​Proteinet CD93 visar på nytt sätt att bromsa cancerutveckling
Hem NYHETERCANCERVÅRD ​Proteinet CD93 visar på nytt sätt att bromsa cancerutveckling

​Proteinet CD93 visar på nytt sätt att bromsa cancerutveckling

Publicerat av: Redaktionen

En strategi för cancerbehandling är att hämma utvecklingen av blodkärl i tumören.

​Proteinet CD93 visar på nytt sätt att bromsa cancerutveckling 2Forskare från Uppsala universitet visar i en ny studie hur proteinet CD93 interagerar med det nätverk av proteiner som behövs för att tumörblodkärlen ska byggas upp. Blockering av denna interaktion skulle kunna användas för att hindra blodkärlsutvecklingen och bromsa cancern.

Blodkärl i tumörer har en annan molekylär uppbyggnad än normala kärl. Denna skillnad gör att tumörblodkärlen fungerar annorlunda, vilket kan påverka hur tumören växer och svarar på behandling. Ett sätt att förbättra cancerbehandling kan därför vara att hämma uppbyggnaden av de dåligt fungerande blodkärlen i tumören. För att kunna göra det behövs mer kunskap om de komponenter som deltar i processen då tumörblodkärlen byggs upp.

Anna Dimbergs forskargrupp vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har undersökt hur proteinet CD93, som produceras av blodkärl i många typer av cancer inklusive hjärntumörer, påverkar kärlbildningen i tumörer. Studien, som publiceras i tidskriften Journal of Clinical Investigation, visar att CD93 har en central betydelse för uppbyggnaden av extracellulärt matrix, det material som finns runt om cellerna i en vävnad.

– Vi såg att CD93 framförallt medverkar i att organisera det nätverk av fibronektin som omger blodkärlen. Det är oerhört spännande resultat eftersom det extracellulära matrixet är viktigt för välfungerande blodkärl och också kan påverka funktionen av många andra celler i tumörens mikromiljö, inklusive cancercellerna, säger Roberta Lugano som är postdoktor i gruppen och varit ansvarig för studien.

Fibronektin-nätverket behövs för att de nybildade blodkärlen ska kunna mogna till välfungerande, stabila kärl.

I djurmodeller av hjärntumörer där CD93 saknades i blodkärlen såg forskarna att det inte bildades något fibronektin-nätverk kring de nybildade kärlen. Detta kunde kopplas till en försämrad förmåga att transportera blodet och en ökad genomsläpplighet för vätska och plasmaproteiner.

Forskarna har också kartlagt hur sambandet mellan CD93 och fibronektin-nätverket ser ut på molekylär nivå. CD93 finns i cellerna i blodkärlens väggar där det binder till fibronektin genom att interagera med proteinet MMRN2. CD93/MMRN2-komplexet behövs för att omorganisera lösligt fibronektin ett nätverk av fibrer. Det verkar också som att denna mekanism är särskilt viktig för tumörens blodkärl.

– Våra resultat antyder att man skulle kunna hindra blodkärlsutvecklingen i tumörer genom att hämma interaktionen mellan CD93 och MMRN2. Detta skulle kunna leda till sämre fungerande kärl i tumören och bromsa cancerns utveckling. Det är något vi kommer att pröva i våra fortsatta studier, säger Anna Dimberg vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet

Dimberg et al; CD93 promotes integrin-β1 activation and fibronectin fibrillogenesis during tumor angiogenesis, Journal of Clinical Investigation 2018, https://www.jci.org/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>