​SAP satsar på e-hälsa – nya appar knyter mobilt samman läkare och personer med kroniska tillstånd
Hem NYHETER ​SAP satsar på e-hälsa – nya appar knyter mobilt samman läkare och personer med kroniska tillstånd

​SAP satsar på e-hälsa – nya appar knyter mobilt samman läkare och personer med kroniska tillstånd

Publicerat av: Redaktionen

SAP Health Engagement är en ny plattform för appar som kopplar samman patienter direkt med läkare och andra hälsoansvariga.

Lösningen gör att olika vårdgivare, försäkringsbolag och läkemedelsföretag kan bygga skräddarsydda applikationer för att hjälpa patienter att hålla koll på sin hälsa genom att sätta mål och ta in anpassade bedömningar av kroniska sjukdomar och tillstånd.

Genom att direkt koppla patientdata till hälso- och sjukvårdspersonal kan läkare och programansvariga göra tidiga insatser för att förbättra hälsoresultat. De kan också hjälpa till att sänka vårdrelaterade kostnader som annars skulle uppstå senare i livet.hälsa

– Vi är övertygade om att e-hälsa mycket snart behöver bli en fast del av varje patients framtida vårdupplevelse. Nu gäller det att använda situationen och skapa förändringen, både för patienten och läkaren. Men varför måste varje app uppfinnas på nytt varenda gång? Vi tror på en flexibel verktygslåda för appar som fungerar säkert med existerande system och mobila enheter. SAP Health Engagement gör att det blir betydligt enklare att snabbt kunna ta fram anpassade e-hälso-appar, säger Christina von Bergen, ansvarig för lösningar till hälsovården på SAP Sverige.

– Vi har utvecklat en teknik som förbättrar människors liv och sätter dem i centrum för vården. Med SAP Health Engagement kan läkemedelsföretag utveckla egna appar som hjälper patienter att hantera kroniska sjukdomar, erbjuder personlig vård i hemmet och engagerar patienter i kliniska prövningar. Genom att ge patienter dygnet-runt-anslutning till sin läkare kan de enklare sköta sin hälsa, säger Werner Eberhardt, general manager of personalized medicine, SAP.

Teknik för att förebygga diabetes
Tidigare har SAP tillsammans med Roche Diabetes Care i Tyskland tagit fram SAP Health Link, en lösning som kan bidra till att förebygga diabetes. Den fungerar så att vårdpersonal med digitala tjänster kan hålla kontakt med patienter som löper risk att utveckla typ 2-diabetes (T2D) och hjälpa dem med livsstilsförändringar.

Baserat på lärdomarna från det samarbetet och återkopplingarna från ett brett spektrum av kunder skapades sedan SAP Health Engagement – en flexibel verktygslåda som används för att skapa applikationer som är anpassade till en specifik kronisk sjukdom. Programmet kan också användas för att engagera patienter i kliniska prövningar och ge personliga instruktioner om egenvård.

– I princip är det här en plattform för att förbättra och individualisera samarbetet mellan vårdpersonal och patient när det gäller alla typer av kroniska sjukdomar, säger Dirk Uebelhör, chef för Roche Diabetes Care i Tyskland.

Samlar in patientdata genom bärbara sensorer
Med hjälp av bärbara sensorer läser programmet in patientdata i en mobilapplikation och synkroniserar sedan datauppgifterna i realtid på ett säkert sätt. Data från bärbara sensorer kan föras över till appen med hjälp av Bluetooth via exempelvis Apple HealthKit eller annan integration. Kunderna använder en unik QR-kod som skannas med mobilappen för att låta sin hälsodata automatiskt läsas över från den centrala databasen till den mobila enheten.

Överför och lagrar hälsodata på ett säkert sätt
SAP Health Engagement bygger på SAP HANA:s molnplattform. Det innebär att det är möjligt att göra snabba minnesbaserade dataanalyser i forskningssyfte vilket underlättar skapandet av snabba hypoteser under stringent säkerhet. Lösningen ger också patienter full kontroll över deras personliga data och hur den ska delas.

Gör det enkelt att skapa anpassade program
Programmet gör det enkelt att skapa anpassade friskvårdsprogram som uppmuntrar till och förbättrar egenvården. Patienter får hjälp med att leva hälsosammare samtidigt som de kan bidra till forskningen genom att dela med sig av sina hälsodata.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>