Hem NYHETER ​SOS Alarm ingår nytt avtal om Sms-livräddning med Region Kronoberg

​SOS Alarm ingår nytt avtal om Sms-livräddning med Region Kronoberg

Publicerat av: Redaktionen

Region Kronoberg ansluter sig till tjänsten Sms-livräddare – ett system som tar till vara på befintliga resurser, bestående av frivilliga med kunskap i hjärt-lungräddning och hjärtstartare registrerade i Sveriges Hjärtstartarregister.

​SOS Alarm ingår nytt avtal om Sms-livräddning med Region Kronoberg 3När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm skickas ett larm ut till de registrerade sms-livräddare som befinner sig i det aktuella området. Syftet är att kunna påbörja hjärt-lungräddning så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på att ambulans anländer.

Alla medborgare som har utbildats i hjärt-lungräddning kan ansluta sig och bli sms-livräddare.

– Region Kronoberg blir den sjunde regionen som ansluter sig till systemet, vilket är mycket glädjande och följer därmed grannlänet Blekinge som nyligen införde sms-livräddare, säger Magnus Käck, KAM Vård hos SOS Alarm. Sms-livräddare bidrar till att stärka kedjan som räddar liv tillsammans med ambulans och räddningstjänst.

Snabbt larm och tidig insatt hjärt-lungräddning ökar möjligheten till överlevnad, varje minut utan insats efter hjärtstopp minskar chansen till överlevnad med 10 procent.

– För oss i Region Kronoberg är det självklart att vi ska ansluta oss till denna tjänst. Det är en väldigt liten kostnad för att rädda liv. Nu börjar arbetet med att marknadsföra tjänsten, få livräddare att ansluta sig och att registrera hjärtstartare i länet, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) Region Kronoberg.

Tjänsten drivs genom ett samarbete mellan SOS Alarm och Heartrunner Sweden AB. De regioner som samarbetar med SOS Alarm om ambulansprioritering och dirigering kan välja att aktivera tjänsten i sin region så att frivilliga sms-livräddare kan hjälpa till vid befarade hjärtstopp.

Systemet lanserades i sin nuvarande form 2015 och idag finns drygt 72 000 registrerade livräddare i Sverige. I Region Kronoberg finns redan nu nästan 900 registrerade livräddare som är redo när tjänsten tas i bruk i regionen från och med 1 juni.

– Varje hjärta räknas. Därför är vi glada att frivilliga sms-livräddare i Kronoberg nu kan få larm och utföra livräddande insatser. Jag hoppas att fler kronobergare laddar ner appen och registrerar sig, säger Jessica Holmström, Marknadsansvarig för Sms-livräddare hos Heartrunner.

För att bli sms-livräddare krävs att man är över 18 år och har gått en kurs i hjärt-lungräddning i närtid.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>