​Toppnotering för elektroniskt expertstöd under seniorveckan
Hem Nyheter ​Toppnotering för elektroniskt expertstöd under seniorveckan

​Toppnotering för elektroniskt expertstöd under seniorveckan

Publicerat av: Redaktionen

Över 144 000 EES-analyser gjordes på landets apotek under apotekens seniorvecka.

​Toppnotering för elektroniskt expertstöd under seniorveckan 1

– Resultatet av apotekens seniorvecka överträffade alla våra förväntningar, säger Gerd Sandberg, produktansvarig för EES på eHälsomyndigheten.

Aldrig tidigare har eHälsomyndighetens beslutsstöd EES använts så flitigt. Den nya toppnoteringen kan jämföras med det tidigare rekordet på drygt 99 000 analyser från vecka 12 tidigare i år.

Under apotekens seniorvecka den 9–15 april, som initierades av Sveriges Apoteksförening, erbjöd farmaceuterna på landets omkring 1 400 apotek alla kunder över 75 år en genomgång med det elektroniska expertstödet EES. För första gången samlades apotek, eHälsomyndigheten, Linnéuniversitetet, Unionen och Apotekarsocieteten i en gemensam satsning för att lyfta kunskapen om äldres läkemedelsbehandling.

– Resultatet av apotekens seniorvecka överträffade alla våra förväntningar. Vår förhoppning är att effekten ska hålla i sig och leda till ett ökat användande av EES och en förbättrad läkemedelsanvändning inte minst för äldre, säger Gerd Sandberg, produktansvarig för EES på eHälsomyndigheten.

EES är ett beslutsstöd som eHälsomyndigheten erbjuder för att farmaceuterna ska kunna jämföra läkemedelsinformationen i kundens alla elektroniska recept. Farmaceuten analyserar eventuella signaler om risk för läkemedelskrockar, olämpliga läkemedel eller feldoseringar.

Farmaceuterna har alltid möjlighet att erbjuda kunden en läkemedelsanalys med EES, men kan också göra bedömningen att det inte behövs i det enskilda fallet. Med EES kan olämpliga förskrivningar upptäckas och fler äldre må bra av sina läkemedel.

Under 2017 gjordes 2,5 miljoner analyser med hjälp av EES på apoteken. Det innebar en rejäl ökning jämfört med året innan då antalet analyser var drygt 950 000.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>