Hem NYHETER ​Vallentuna inför terapikatter på sina demensboenden

​Vallentuna inför terapikatter på sina demensboenden

Publicerat av: Redaktionen

De jamar, spinner och andas som om de vore levande katter, men har en avstängningsfunktion om man behöver en paus.

​Vallentuna inför terapikatter på sina demensboenden 2

Vallentuna kommun vill öka känslan av trygghet i takt med att välfärdstekniken utvecklas.

Vallentunas digitaliserade terapikatter ska ha en lugnande effekt och är snart en del av demensvården på kommunens särskilda boende för äldre.

Under 2018 ansökte Vallentuna kommun om pengar för statsbidraget för investeringar i välfärdsteknik i omsorgen. När Vallentuna fick igenom sin ansökan valde kommunen att köpa in robotkatter, en teknik som ska öka tryggheten hos personer med demenssjukdom.

– Vårt största fokus när vi utvecklar Vallentunas välfärdsteknik är att öka tryggheten för våra kunder. Många äldre har tidigare minnen från katter och när de får terapikatterna i sin famn kan de börja minnas och förhoppningsvis börja berätta om sina upplevelser. Det här kommer att påverka kundernas vardag positivt och därför känns det här väldigt värdefullt, säger socialnämndens ordförande Torbjörn Einarsson (C).

Terapikatterna är en svensk uppfinning från robotikforskare och vårdforskare vid Mälardalens högskola. Därifrån har man även forskat på om katterna ger någon effekt på personer med demens eller intellektuell funktionsnedsättning.

Resultatet har visat på en lugnande inverkan på båda grupper samtidigt som de har ökat personernas vilja att kommunicera.

– När våra äldreboenden nu tar emot terapikatterna ska de ses som ett komplement i demensvården. Vår förhoppning är att de ska bidra till en ökad trygghet och glädje hos kunderna, även för pälsallergiker, säger David Gyllenstråle, socialchef på Vallentuna kommun.

Terapikatterna har en avtagbar päls som är tvättbar, vilket kan möta upp till äldreboendenas hygienkrav. Vårdpersonalen kommer att börja använda sig av katterna från och med november 2019.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>