​Hennes innovation ska skydda patienter mot infektion
Hem NYHETER ​Hennes innovation ska skydda patienter mot infektion

​Hennes innovation ska skydda patienter mot infektion

Publicerat av: Redaktionen

Karin Klarin jobbar som operationssjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus (Nus).

​Hennes innovation ska skydda patienter mot infektion 2Numera kan hon även kalla sig för innovatör. Allt började 2013 när hon fick en idé som skulle kunna minska infektionsrisken vid operationer.

– Jag var irriterad på grund av befintlig klädning som vi använder då vi lägger snitt nära örat, den fungerade inte optimalt. Den var klumpig och det fanns risk för vikskador på patientens öra.

Det fanns även en risk att örat skulle komma fram i det sterila fältet mitt under en pågående operation, vilket kan orsaka svåra infektioner för patienten, enligt Karin Klarin.

Efter att ha funderat i flera dagar och efter ett antal sömnlösa nätter fick hon en idé som skulle kunna vara lösningen på problemet. Med olika material och former klippte och klistrade hon ihop en prototyp på en ny sorts drapering för örat. Tack vare sin tidigare utbildning som konfektionstekniker var produktionsbiten inte särskilt svår. Nu stod hon där med prototypen i hand och funderade på vad nästa steg skulle bli.

Stöd för att utveckla idén

En dag på väg till jobbet gick hon genom Norra entrén på Nus och såg en skylt utanför Innovationssluss Västerbotten: ”Kan din idé förbättra något i hälso- och sjukvården?”. Hon gick in och bokade ett möte.

Innovationsslussen i Västerbottens läns landsting vänder sig till den som har idéer för hälsa, vård och omsorg och drivs av forsknings- och utbildningsstaben. De hjälper också företag som vill testa sina produkter och underlättar introduktionen av innovationer i vården.

– Jag tog fram ett prototyphuvud med ett öra för att bättre kunna visa hur min produkt var tänkt att fungera. Jag presenterade idén för ett evalueringsråd som tyckte att min idé var värd att arbeta vidare med, berättar Karin Klarin.

Hon fick ta emot en innovationscheck från Innovationsslussen för att kunna fortsätta att utveckla produkten med bibehållen lön. Produkten kom senare att få namnet Ear isolation drape.

Processen från idé till färdig produkt brukar vara lång, ibland kan det ta flera år innan en produkt ens är ute på marknaden.

Nästa steg för Karin blev att starta ett eget aktiebolag kring sin idé och hitta en tillverkare som kunde ta fram produkten.

– Jag har varit väldigt delaktig under hela processen och lärt mig mycket. Allt ifrån vilka avtal som krävs, hur man söker bidrag och gör en ritning av produkten, till hur man skapar en egen hemsida, fotar och redigerar filmer, berättar Karin Klarin.

– Under hela min resa har Innovationsslussen funnits där som ett stöd och bollplank.

Efter att ha slutit avtal med en amerikansk tillverkare fick hon hem en prototyp att utföra tester med, vilket krävs för att få tillverka, CE-märka och få produkten godkänd steril. Produkten som testades ute i verksamheten fick goda resultat och bra respons från kollegorna.

Nu, 2018, är det fem år sedan Karin började fundera på en lösning till sitt problem. Idag finns produkten ute på marknaden och används inom landsting och regioner. Den har även visats i grannlandet Norge.

– Det känns bra att jag kan använda min egen produkt i arbetet efter allt hårt slit. Nu behöver jag inte vara irriterad längre! Men arbetet är inte slut här, jag kommer att utvärdera och utveckla min produkt löpande för att den alltid ska hålla bra kvalitet och funktion, säger Karin Klarin.

Så här fungerar Ear isolation drape

Den som sätter fast draperingen kan med säkerhet hålla i örat samtidigt som annan drapering används över huden i området där snittet skall läggas vilket underlättar för operationssjuksköterskan. Draperingen ger en bra koll på örats struktur eftersom den är transparent. Det ger även kirurgen god kontroll över var hörselgången är placerad och var operationssnittet kan läggas, utan att det blir alldeles för nära örat. Vårdpersonal kan även känna sig tryggare i att kunna isolera dessa områden på ett säkert och effektivt sätt.

Karins förhoppning är att användandet av denna drapering ska leda till att vårdpersonal kan minska utskrivningen av antibiotika som i sin tur bidrar till att minska de multiresistenta bakterierna.

Produkten kan även användas för att klä säkrare vid shuntoperationer (en ventil som opereras in i hjärnan för att lätta på trycket vid ökad mängd ryggmärgsvätska). Även här är erfarenheterna goda och patienter har varit mer skonad från risk att drabbas av infektion vid användandet av denna drapering.

Har du några fler idéer på gång?

– Ja, jag har faktiskt två idéer på lager men just nu räcker min tid och energi bara till mitt jobb på Nus och arbetet kring min produkt. Så framtiden får utvisa vad det blir av de idéerna, avslutar Karin Klarin, som 2014 tilldelades Region Västerbottens innovationspris för Ear isolation drape.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>