​Nationell kongress om klinisk utbildning i Örebro i vår
Hem NYHETER ​Nationell kongress om klinisk utbildning i Örebro i vår

​Nationell kongress om klinisk utbildning i Örebro i vår

Publicerat av: Redaktionen

”När yrkesgrupper inom vården samverkar väl och lär sig av varandra ökar vårdkvaliteten”, säger Kim Thorsen, utbildningschef inom Region Örebro län.

​Nationell kongress om klinisk utbildning i Örebro i vår 1

Vårdkvaliteten ökar om yrkesgrupper inom vården samverkar väl med varandra.

Han är initiativtagare till kongressen Klinisk utbildning som arrangeras den 16-17 maj nästa år på Conventum i Örebro.

Vartannat år arrangerar Region Örebro län kongressen Klinisk utbildning i samarbete med Örebro universitet. Målgruppen är de som arbetar med verksamhetsförlagd utbildning för vårdyrken som kräver en akademisk examen, till exempel läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, audionomer och fysioterapeuter samt lärare från universitet och högskolor. De tidigare två kongresserna har haft mellan 200 och 300 deltagare från hela Sverige.

Inom vården jobbar flera yrkesgrupper sida vid sida. Att få till ett effektivt samarbete och att lära av varandra på arbetsplatsen är viktigt inte minst utifrån patientens perspektiv. Temat för årets kongress är interprofessionellt lärande.

– När yrkesgrupper inom vården samverkar väl och lär sig av varandra ökar vårdkvaliteten och patientsäkerheten. Den här kongressen syftar till att sprida forskningsresultat och goda idéer samt att öka samverkan mellan sjukvårdshuvudmän och lärosäten, säger Kim Thorsen.

Föreläsningar, diskussioner och dialogmöten

Exempel på verksamhetsförlagd utbildning, utöver praktik av olika slag, är audionomernas studentmottagning i Örebro där studenterna får träffa patienter och studentakuten på USÖ som ligger i anslutning till den riktiga akutmottagningen.

Kongressen innehåller föreläsningar, diskussioner och dialogmöten. Till Örebro kommer föreläsare och forskare som är ledande inom sina områden i Sverige.

– Det som presenteras utgår ifrån praktiska, verkliga fall och forskning nära studenterna. Det kommer att handla om interprofessionellt lärande i kliniken, kommunikation, feedback och bedömning, säger Kim Thorsen.

Föreläser om psykisk ohälsa bland studenter

Bland föreläsarna märks Martin Fahlström, professor och överläkare vid institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet. Han ska prata om professionell utveckling. Marie Eriksson Dahlin, professor i psykiatri vid Norra Stockholm psykiatri, ska tala om stress och psykisk ohälsa bland studenter. Om studentmottagningar ska bland andra Fredrik Rosenqvist, pedagogisk AT-läkare vid Universitetssjukhuset Örebro, berättar mer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>