Hem NYHETER ​Ny överenskommelse för omställning i välfärden

​Ny överenskommelse för omställning i välfärden

Publicerat av: Redaktionen

Sveriges läkarförbund, Sveriges Kommuner och Regioner SKR, Sobona och övriga fackförbund inom kommunal och regional sektor har undertecknat en principöverenskommelse om kompetensutveckling och omställning.

​Ny överenskommelse för omställning i välfärden 2

Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

Ett nytt avtal börjar gälla den 1 maj 2020.

− Förebyggande insatser kring utbildning, kompetensutveckling och omställning är avgörande framgångsfaktorer i ett förändrat och förlängt arbetsliv. Vi har exempelvis länge drivit frågan om fortbildning för läkare genom hela karriären, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

Enligt principöverenskommelsen ska parterna teckna ett nytt kompetens- och omställningsavtal som gäller från och med 1 maj 2020. SKR, Sobona och facken är överens om att tidiga omställningsinsatser och löpande kompetensutveckling ska vara i fokus i det nya avtalet. Detta kommer att vara helt nödvändigt för att säkra kompetensförsörjningen i välfärden. Arbetsmarknaden förändras i hög takt och kraven på rätt kompetens ökar hela tiden.

− Vi är alla överens om att teckna ett nytt omställningsavtal som är ännu bättre anpassat efter förutsättningarna på arbetsmarknaden, säger Heidi Stensmyren.

Delar i överenskommelsen som stärker kompetensförsörjningen är bland annat att visstidsanställda ska omfattas av förebyggande omställningsinsatser, anställda som varit sjukfrånvarande och blivit färdigrehabiliterade ska omfattas av hela avtalet och avtalet anpassas till den höjda pensionsåldern i det allmänna pensionssystemet.

− Det nya omställningsavtalet ger kommuner, regioner och kommunala företag möjligheter att jobba ännu mer med att bredda, specialisera eller skifta medarbetarnas kompetens. Kommande behov i verksamheten kan mötas bättre, samtidigt som höjd kompetens hos medarbetarna ökar möjligheterna till karriärutveckling, säger Heidi Stensmyren.

I kombination med ett nytt omställningsavtal är parterna överens om att staten behöver ta ett större ansvar för medborgarnas livslånga lärande.

Staten behöver göra det lättare för personer att fortbilda, utbilda och omskola sig, och samtidigt hålla sig borta från att lagstifta om sådant som regleras i kollektivavtal.

− Arbetsmarknadens parter och staten behöver hitta en fungerande ansvarsfördelning. Staten bör stödja parternas arbete för ett livslångt lärande, säger Heidi Stensmyren.

Parterna är överens om att de turordningsregler som prövats i den nuvarande överenskommelsen tidig lokal omställning (TLO-KL) nu permanentas. Turordningsreglerna, som är anpassade till sektorns förutsättningar, syftar till att snabbt kunna identifiera de anställda som är i behov av omställningsinsatser, så att arbetsgivarna ska kunna behålla kompetensen i verksamheten och undvika framtida uppsägningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>