Nära ett av tre barn (29 procent) i åldern 2- 10 år har kommit över olämpligt innehåll på nätet.
Trots detta har nästan 50 procent av svenska familjer inga verktyg installerade på enheterna som skyddar barnen från olämpligt innehåll. Det visar en ny undersökning av TNS Sifo på uppdrag av Kaspersky Lab.
Undersökningen visar att vartannat barn (55 procent) i åldern 2-10 år använder internet dagligen och så många som var tredje barn (29 procent) har kommit över innehåll som föräldrarna anser vara olämpligt, surfat på opålitliga webbsidor eller utsatts för reklam och spam. Olämpligt innehåll innefattar till exempel våld, vapen eller nakenhet.
Över hälften av föräldrarna (57 procent) är oroliga för att sina barn ska utsättas för olämpligt innehåll online samtidigt som en stor andel av föräldrarna inte alltid vet vem barnen kommunicerar med på nätet. Trots detta lämnas barnen ofta ensamma med uppkopplade enheter.
- I mitt arbete möter jag exakt det undersökningen bekräftar- föräldrar som är oroliga för sina barn på nätet, speciellt där barnen hänger mest; exempelvis online-spel med chattforum eller olika sociala medier. Ofta är föräldrarna medvetna om de risker som finns, men många känner sig också maktlösa. IT-verktyg är jättebra, men samtidigt är samtalet kring varför de ens behövs och varför föräldern väljer att installera dessa det viktigaste, säger Maria Dufva, kriminolog och föreläsare.
En stor majoritet av barnen i undersökningen är på YouTube när de surfar på nätet. En enorm mängd videoinnehåll laddas upp på YouTube varje dag och det är enklare än någonsin för barn att få tillgång till innehållet. Trots detta har hela 42 procent av föräldrarna inte aktiverat videotjänstens föräldrakontroll som blockerar olämpligt innehåll. Ytterligare en fjärdedel (25 procent) vet inte ens om att funktionen existerar.
- Idag lever vi i en digital värld där stora delar av våra liv finns på nätet, varför dialogen med våra barn kring deras beteenden online är viktigare än någonsin. Det är avgörande att i en tidig ålder prata med barn om vilka risker som lurar online, så att de lär känna igen potentiella hot och alltid vänder sig till en vuxen om de har råkat ut för olämpligt material på nätet, säger David Jacoby, säkerhetsexpert.
Om ett barn har blivit utsatt för olämpligt innehåll tar endast 27 procent av föräldrarna till direkta åtgärder, exempelvis att blockera webbsidor, medan 25 procent väljer att inte lämna barnen ensamma när de är online. Men en av fem (20 procent) föräldrar vidtar faktiskt inga åtgärder alls.
Kaspersky Lab tipsar om hur man enkelt kan skydda barnen i familjen från olämpligt innehåll på nätet:
- Håll koll på vad dina barn gör online. Få dem att surfa på välkända sajter och sajter som du känner till och om de surfar på lösenordskyddade sajter, be om lösenorden.
- Försök skapa en öppen kultur hemma där de kan prata om sina internetvanor, såsom vad de gör och vem de pratar med. Prata ofta om de risker och faror som finns online
- Det är viktigt att installera säkerhetslösningar som skyddar mot olika virus. Installera föräldrakontroll på sajter du inte vill att dina barn ska surfa på.
- Vi lär våra barn att inte prata med främlingar när de är ute och lika viktigt är det att vi lär dem att inte prata med främlingar på nätet.
- Utnyttja alla säkerhetsinställningar som finns tillgängliga i dina sociala nätverk
- Använd säkra lösenord och få barn att göra detsamma. Säkra lösenord bör vara mellan 8-14 tecken och innehålla både små och stora bokstäver samt siffror. Svaga lösenord är ofta en väg in för cyberkriminella. Kaspersky Lab rekommenderar ett lösenord för varje inloggning.
- Du kan oftast genom din internetleverantör eller antivirus-lösningar installera anti-spam, vilket kommer blockera opålitliga mail från din inbox. Falska lotterier och tävlingar brukar ofta vara lockande för framförallt barn men också vuxna.
Statistik från undersökningen:
- 38 procent av svenska barn i åldern 2-6 år använder internet dagligen
- 56 procent av barnen använder sina föräldrars surfplattor
- 45 procent använder föräldrarnas bärbara datorer
- 38 procent använder föräldrarnas smarttelefoner
- 26 procent av föräldrarna vet inte alltid vem deras barn kommunicerar med online
- 41 procent av föräldrarna lämnar sina barn ensamma med uppkopplade enheter dagligen
- 71 procent av föräldrarna laddar ner internetbaserade appar eller låter sina barn ladda ner dem
- 29 procent av föräldrarna kontrollerar inte om apparna är pålitliga innan de laddar ner dem