1177 Vårdguiden ökar snabbast i Norden
Hem NyheterE-hälsa 1177 Vårdguiden ökar snabbast i Norden

1177 Vårdguiden ökar snabbast i Norden

Publicerat av: Redaktionen

1177 Vårdguidens webbplats växer snabbast i en ny jämförelse av hälsoportalerna i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

1177 Vårdguiden ökar snabbast i Norden 2Jämförelsen kommer från norska myndigheten Direktoratet for e-helse, och visar att det finns portaler till vården i alla fyra länderna, 1177 Vårdguiden i Sverige, Helsenorge i Norge, Sundhed.dk i Danmark och Kanta i Finland.

Rapporten visar angående Sverige:

  • 1177 Vårdguiden är den tjänst som har högst kännedom bland invånarna (83%)
  • Sverige i topp vad gäller både besök och login per capita
  • Sverige utmärker sig genom att fler unga än äldre använder webbplatsen
  • Sverige har en större variation mellan vad som erbjuds inom ramen för 1177 Vårdguiden i de olika regionerna.
  • Invånare kan ta del av patientjournaler i olika utsträckning, I Sverige har samtliga regioner anslutit sig till systemet för att läsa journal via 1177.se, men vilken typ av journaler som kan läsas skiljer sig åt i regionerna.

-Det bekräftar att folk känner stor nytta av 1177.se, både att läsa artiklar om deras vård eller hälsa, men också att logga in och utföra vårdärenden. Nu pågår ett arbete med att utveckla första linjens digitala vård, där 1177 Vårdguiden kommer spela en viktig roll som den första kontakten med vården, säger Anette Thalén, enhetschef vid Inera. Inera ansvarar för 1177 Vårdguiden på uppdrag av Sveriges regioner.

I april 2019 var det över 4 miljoner inloggningar i 1177.se, för att till exempel läsa sin journal, boka eller omboka vårdbesök, eller förnya recept. Webbplatsen hade över tio miljoner besök. I Sverige har offentliga aktörer inom e-hälsa kommit överens om Vision e-hälsa 2025, som innebär att år 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter.

Utdrag från jämförelsen, ”Komparativ analys: Nationella hälsoportaler i Norden”:

Sverige har det högsta antalet besök per capita, och en stark årlig tillväxt. Ökningen av besök till den svenska öppna webbplatsen kan bero på flera faktorer:

  • Det breda utbudet av information om symtom, sjukdomar och behandlingar som är tillgängliga, liksom katalogen av alla vårdgivare i landet.
  • När en invånare googlar symtom, behandlingar eller vårdgivare, är 1177.se oftast ett av toppresultaten.
  • De flesta regioner hänvisar till 1177.se för hälsorelaterad information
  • Hälso- och sjukvårdens personal hänvisar ofta till information på 1177.se och rekommenderar patienter att läsa vidare där.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>