Hem HÄLSA CytaCoats ytbehandling inaktiverar SARS-CoV-2 (Covid-19)

CytaCoats ytbehandling inaktiverar SARS-CoV-2 (Covid-19)

Publicerat av: Redaktionen

CytaCoats antimikrobiella ytbehandling har i en amerikansk studie uppvisat en mycket stark antiviral effekt mot SARS-CoV-2 (Covid-19).

CytaCoats ytbehandling inaktiverar SARS-CoV-2 (Covid-19) 3Teknologin kan ha stor betydelse för att minska spridning av Covid-19 genom kontaktsmitta samt vid användning av andningsskydd.

CytaCoat AB är ett svenskt forskningsbolag med rötter på Karolinska Institutet och KTH. Bolaget har utvecklat en antimikrobiell ytbehandling för medicintekniska produkter med syftet att bekämpa sjukvårdsrelaterade infektioner – ett av de största problemen inom sjukvården idag. Teknologin har utvärderats och testats kliniskt på människa med mycket goda resultat.

Den amerikanska studien utfördes av University of Tennessee Health Science Center (UTHSC) Regional Bioconception Laboratory i maj 2020. Silikon med och utan CytaCoats ytbehandling utsattes för SARS-COV-2 under olika tidsintervall och sedan utvärderades virusets överlevnad på ytan. Redan efter 10 minuter fanns det mindre virus på CytaCoat än vad som uppmättes på kontroll efter 24 timmar.

Colleen B. Johnsson, professor i mikrobiologi, chef vid UTHSC Regional Bioconception Laboratory och ansvarig för studien bekräftar det framgångsrika resultatet.

”In our most recent study with CytaCoat, we demonstrated that CytaCoat surface significantly reduced the survival of SARS-CoV-2 as compared to un coated silicone”, skriver Colleen B. Johnsson.

CytaCoats antimikrobiella beläggning innehåller endast icke-toxiska, biokompatibla organiska komponenter och kan appliceras på de flesta material som används inom den medicintekniska industrin. Teknologin har ett mycket stort användningsområde och kan t.ex. tillämpas för att minska kontaktsmitta via dörrhandtag, knappsatser och mobiltelefoner.

Det faktum att CytaCoat inte baseras på antibiotika eller giftiga metaller, såsom silverpartiklar, är en stor fördel som utskiljer CytaCoat från konkurrenterna. Ytans stabilitet, låga friktion och starka effekt även mot resistenta bakterier (MRSA och ESBL) är stora fördelar jämfört med befintlig teknologi. Den kliniska studien på människa utfördes i samarbete med neonatalavdelningen på Karolinska Sjukhuset och resultaten (log 5.8 reduktion i bakterietillväxt) 2018.

”Vi är mycket stolta över de senaste resultaten i vår studie och ser fram emot att bekämpa smittspridning av mikrobiella infektioner, minska människors lidande och den globala användningen av antibiotika. Antivirala ytskydd är en helt ny marknad som växer exponentiellt och vi har redan påbörjat optimering av produkter från större medicintekniska tillverkare. Vi har som målsättning att nå ett första licensavtal under 2020, säger Per Wirsén VD för CytaCoat AB”

Som första tillämpning planerar CytaCoat att lansera antivirala munskydd som på kort tid inaktiverar SARS- CoV-2 och därmed minskar risken för smittspridning, CytaCoat är i kontakt med flera tillverkare av munskydd och planerar även att lansera en första pilotanläggning för egen tillverkning av ytbeläggningen. En ny patentansökan som avser antiviral användning skickades in till EPO (European Patent Office) i juni 2020.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>