Besökarna på årets Vitalis får ta del av något helt nytt: hur tolv- och trettonåringar vill lösa vårdens problem med hjälp av digital teknik.
– Jag tror det kan bli fantastiskt inspirerande, säger Bertil Blomsterberg, affärsutvecklingschef på Universeum, granne med Svenska Mässan.
Skolprojektet som kallas ”DigIt” är initierat av Universeum och riktar sig till femte- och sjätteklassare i västra Sverige.
Över 250 elever från tio skolor deltar i projektet, som sträcker sig över tio veckor och avslutas med en final på Universeum 20 april, där vinnaren utses.
24–26 april kommer ungdomarna till Vitalis och visar sina bidrag. Det blir både scenpresentationer och filmade inslag. Bertil Blomsterberg berättar om upplägget:
– Varje klass har fått ett case, där man ska lösa ett verkligt problem. Till exempel hur man kan förbättra äldrevården eller situationen för dementa. En utmanande uppgift, som de jobbar vidare med i skolorna.Casen tar bland annat upp köproblematiken, bristen på personal och resurser. Eleverna får jobba med digital teknik, men också lära sig hur vårdsystemet fungerar, hur resurserna fördelas, vad demens egentligen är och mycket mer.
– Det involverar många ämnen i skolan – från matematik och teknik till samhällskunskap, biologi, idrott och hälsa, konstaterar han.
Universeum har tecknat avtal med företag, både inom IT- och vårdsektorn, som plockar fram case, finansierar projektet och erbjuder studiebesök.
Bertil Blomsterberg ser projektet som i högsta grad angeläget:
– Det finns ett stort underskott på personer som är tillgängliga för att digitalisera Sverige. Enligt beräkningar saknas ungefär 70 000 personer fram till 2020. Så här krävs insatser!
– Vi på Universeum vill vara möjliggörare för att skapa det här intresset bland ungdomar.Idén att göra något tillsammans med Vitalis och Svenska Mässan kom från eleverna själva. De ville att deras lösningar skulle bli ”på riktigt”. Därför känns det jättebra att eleverna får möjlighet att träffa företag och organisationer som sysslar med eHälsa på Vitalis och presentera hur de tänker, hur deras lösningar ser ut.
– Själv tror jag det kan bli väldigt intressant för de som kommer och lyssnar. Det kan nog inspirera en hel del!
Håkan Arenvid, försäljningsansvarig på Vitalis och en av initiativtagarna till projektet, menar att det finns många problem i vården och omsorgen som behöver lösas, men att de möjliga lösningarna är så många fler.
– Vi lever i en spännande tid när allt fler ser digitaliseringen som en stark drivkraft och positiv utveckling av innovationer. Genom Vitalis nya samarbete med Universeum får vi möjlighet att ta del av hur ungdomar tar sig an och hittar egna kreativa lösningar med hjälp av IT och ny teknik på några av de problem som vi står inför. Vi tror att vi kan hitta de bästa lösningarna tillsammans.
Han fortsätter:
– Projektet tillsammans med DigIt bidrar till att göra mötesplatsen Vitalis ännu mer spännande och generationsöverbyggande – här får besökarna nu både träffa Dagny Carlsson 105, Sveriges äldsta bloggare, och uppfinningsrika smarta ungdomar i 11-12-årsåldern.