340 000 har drabbats av musarm under pandemin
Hem UNDERSÖKNING 340 000 har drabbats av musarm under pandemin

340 000 har drabbats av musarm under pandemin

Publicerat av: Redaktionen

46 procent av Sveriges arbetande befolkning som jobbar hemifrån under pandemin arbetar framför bildskärm.

340 000 har drabbats av musarm under pandemin

Av dessa anger 20 procent att de känt smärta i hand, arm eller nacke och att problemen uppkommit sedan de började arbeta hemifrån.

Det visar en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo.

Pandemin har därmed bidragit till att ytterligare 340 000 personer besväras av musarm. Ett folkhälsoproblem som uppmärksammas på Internationella musarmsdagen den sista februari.

Undersökning om problem med musarm gjordes första gången 2018 av Kantar Sifo, på uppdrag av Mousetrapper. Då svarade drygt hälften att de känt smärta i arm, axel eller nacke. Den uppföljande undersökningen, som genomfördes under pandemin i december 2020, visar att ytterligare 340 000 personer besväras av musarm, Repetitive Strain Injury, RSI. Det innebär att drygt 2,2 miljoner svenskar känner smärta vid bildskärmen idag. År 2018 var det 1,9 miljoner. Nästan hela ökningen kan relateras till att fler arbetar hemifrån.

– När vi flyttar hem arbetet så kompromissar vi. Många sitter vid köksbordet, i soffan eller i sängen med datorn i knäet. Det är en optimal miljö för musarmsskador, vilket vi också kan se i de undersökningar vi gör. Om vi ska arbeta mer hemifrån i framtiden måste arbetsgivarna informera sina anställda och skapa förutsättningar för en bra arbetsmiljö även i hemmiljön. En ökning av bildskärmsrelaterade sjukdomar kan leda till bortfall av arbetskraft och många riskerar långvariga besvär som även kan påverka och begränsa andra delar av livet, säger Anders Ehnbom, VD Mousetrapper AB.

590 000 unga drabbats
Tiden framför bildskärm är i princip konstant hela arbetslivet. 97 procent av de yngsta, 18-29 år, spenderar minst två timmar framför bildskärmar per dag. Bland de äldsta, 50-64 år, är motsvarande siffra 95 procent. Undersökningen speglar arbetstid, men till det kommer även de timmar som vi sitter framför skärmen på fritiden.

– Man kan tro att det behövs många år i arbetslivet för att smärtsymtom ska utvecklas. Men även unga drabbas i hög grad. Hela 61 procent, över en halv miljon personer mellan 18-29 år har känt smärta i hand, arm, axel eller nacke vid datoranvändning. Det är därför viktigt att skapa medvetenhet redan från unga år, gärna redan i skolan, om riskerna med felaktiga arbetsställningar och vad man kan göra för att förebygga besvären, säger Maja Pernefeldt, leg sjukgymnast.

Mer än var tredje kvinna känner smärta
Antalet kvinnor i Sverige mellan 18-64 år är cirka 3 miljoner. Av dessa har drygt 1,3 miljoner känt smärta vid bildskärmsarbete enligt undersökningen. Det betyder att mer än var tredje kvinna är drabbad. För män är siffran nästan 1 miljon.

Internationella musarmsdagen
Den sista februari är det Internationella musarmsdagen, International RSI Awarness Day.

– Allt som kan sätta fokus på musarmsbesvär är bra. Det är ett växande folkhälsoproblem som vi vet att det finns lösningar på. Hela 81 procent i undersökningen uppger att tekniska hjälpmedel faktiskt hjälper. Vi brinner för att hjälpa fler att kunna arbeta vid en bildskärm utan att behöva drabbas av musarm, där många goda krafter behöver samverka för att stoppa ett folkhälsoproblem, säger Anders Ehnbom.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>