Barnfonden och ChildFund Alliance lanserarade, den 4 september, unik global rapport, Small Voices Big Dreams.
5 500 barn från 15 länder, däribland Sverige, har gett sin bild av våld, utsatthet, hot – och vad som gör dem trygga. Rapporten talar sitt tydliga språk: Bland det viktigaste vuxna kan göra för att stoppa våld mot barn är att lyssna på vad barnen har att säga. Det anser hela 92 procent av barnen mellan 10 och 12 år, i Sverige.
Våld mot barn förekommer över hela världen och korsar landsgränser, kulturer och socioekonomiska grupper. Våldet finns överallt och varje år drabbas vart tredje barn, det vill säga över en miljard barn. I rapporten får barn från hela världen komma till tals och resultaten går att jämföra länder emellan. I årets undersökning har 5 500 barn deltagit.
- Det är alarmerande siffror att nästa vart femte barn i Sverige inte tycker att de skyddas tillräckligt från våld. Alla barn har rätt att känna sig trygga och inget barn är immunt mot våld. Vi ser att siffrorna talar sitt tydliga språk: 92 procent av barnen tycker att bland det viktigaste vuxna kan göra för att stoppa våld mot barn är att lyssna mer på vad de har att säga. Small Voices Big Dreams ger tydliga signaler till vuxenvärlden, vi vuxna måste ta barnens åsikter på allvar, säger Anna Svärd, generalsekreterare för Barnfonden.
9 av 10 barn vill att vuxna gör internet till en tryggare plats
I undersökningen får barnen ange var de känner sig trygga och otrygga. Det handlar om sitt hem, i skolan, på bussar, på internet och utomhus på gator och torg. Undersökningen visar att vart fjärde barn i Sverige aldrig känner sig trygg på internet och i sociala medier. Att vara på nätet anses av barn 10 till 12 år som mer otryggt än att vara i exempelvis skolan, bussen eller på evenemang av olika slag. Endast nio procent av barnen tycker att nätet alltid är en trygg plats, medan 84 procent upplever det helt motsatta – de känner sig aldrig eller nästan aldrig trygga på internet.
– Att så många barn pekar ut internet och sociala medier som en otrygg plats tolkar vi som att hot, kränkningar och näthat är ett stort problem i Sverige. Barnen vill ha vuxnas hjälp att hitta lösningar som bidrar till att göra internet till en säker plats. Det här måste vi ta på allvar, säger Anna Svärd generalsekreterare på Barnfonden.
På frågan vad vuxna kan göra för att stoppa våld mot barn svarar hela 87 procent av barnen att de vill ha de vuxnas hjälp med att med att hitta lösningar för att göra social media och internet till en tryggare plats för barn.
Ainhoa från Spanien är ett av barnen som har deltagit i undersökningen och så här säger hon:
– Vad vuxna framför allt måste göra är att förstå vad barn utsätts för och att försöka förstå hur vi känner.
Svenska nyckeltal från rapporten Small Voices Big Dreams 2019
- 92 % anser att borde lyssna på vad barn har att säga. Detta som ett sätt att förebygga våld mot barn.
- 18 % anser att barn inte skyddas tillräckligt från våld och människor som vill dem illa.
- 14 % av barnen anser inte att vuxna i Sverige respekterar barns rättigheter tillräckligt.
- 9 % ser internet och social media som en trygg plats.
- 24 % ser alltid internet och sociala media som en otrygg plats, medan 60 procent upplever att de ibland känner sig säkra där.
- 10 % anser att gatan i området där de bor inte är en trygg plats för barn. 62 % av de tillfrågade barnen i Sverige uppgav att endast ibland tycker att gatan är en trygg plats för barn.
- 87 % anser att vuxna borde hitta lösningar för att göra social media och internet till en tryggare plats för barn
Globala nyckeltal från rapporten Small Voices Big Dreams 2019
- Vartannat barn i anser att vuxna i deras länder inte lyssnar tillräckligt på deras åsikter i frågor som dem.
- 9 av 10 barn tycker att det viktigaste vuxna kan göra för att förebygga våld mot barn är att älska barnen mer och att lyssna på vad de har att säga.
- Mer än 40 procent anser inte att barn är tillräckligt skyddade mot våld i det landet de bort i.
- Enbart 18 % av barnen tycker att politiker agerar för att skydda dem.