50 000 timmar på egenutvecklad medicinteknik
Hem MEDICINTEKNIK 50 000 timmar på egenutvecklad digital medicinteknik

50 000 timmar på egenutvecklad digital medicinteknik

Publicerat av: Redaktionen

Nya arbetssätt och egenutvecklad medicinteknik för att klara framtidens vård

Vårdkoncernen Premicare satsar stort på utveckling av digital medicinteknik för att klara framtidens vård.

Under de senaste 4 åren har de satsat 50 000 timmar vilket motsvarar 2000 arbetsdagar på att egenutveckla CE certifierad medicinteknik med tillhörande arbetssätt.

Läkarna och tillika grundarna, Patrik Wreeby och Tobias Johnsson, började utveckla en mjuvaruplattform för att enkelt kunna samla in alla vitalparametrar under en undersökning, på en och samma plattform. Informationen från undersökningen skickas sedan vidare till en läkare som kan göra en bedömning på distans. Idag har man ett helt utvecklingsteam som arbetar för att förfina och utveckla mjukvaruplattformen.

– För en vårdkoncern av vår storlek med hälsocentraler i Västernorrland och Gävleborg kan 50 000 arbetstimmar låta oerhört mycket och det är det verkligen. Men vi ser det som en långsiktig investering för framtidens vård. För oss är det viktigt att alltid kunna ge den bästa våden till våra patienter samtidigt som vi måste bibehålla en god arbetsmiljö för våra medarbetare. Denna satsning är ett naturligt steg mot den omställningen, säger Patrik

Vinster ur flera perspektiv

De områden man fokuserar på just nu är diabetes, hudförändringar och seniorvård. För patienten innebär detta att man får komma på sina kontroller i tid och att man klarar av att ta fler patienter.

– För att klara morgondagens utmaningar behöver vi ta fler patienter med en jämn kvalitet på arbetet och samtidigt säkerställa en god arbetsmiljö med flexibelt arbete, trots att vi är färre som gör arbetet. Detta gör att vi behöver standardisera och effektivisera våra arbetsprocesser, menar Patrik.

Diabetes- och prickmottagning pilot-testas på egna enheter

Tekniken med tillhörande arbetssätt pilot-testas på de egna hälsocentralerna för att sedan justeras och förfinas för att kontinuerligt förbättras.

– Vi vill vara med och bidra till utvecklingen av vården och det kändes naturligt att börja denna resa inom vår egen organisation, fortsätter Patrik.

Under det senaste året har man arbetat med att kartlägga och analysera hur man arbetar med diabetikerna. Med hjälp av utbildning och digital teknik har processen vidareutvecklats och man ser att flödet har effektiviserats.

– Vi är just nu i färd med att analysera resultatet av de patienter som har gått igenom det nya flödet. Vi vill få så mycket input som möjligt från våra medarbetare så att vi får en kvalitativ teknik som är enkel – i kombination med hållbara och förändrade arbetssätt, berättar Patrik vidare.

I ytterligare ett pilotprojekt har patienter fått sina hudförändringar bedömda av läkare på distans, efter att undersköterskor tagit högkvalitativa bilder med hjälp av vår mjukvara. Systemet möjliggör fler bedömningar av prickar, på ett säkrare och effektivare sätt.

50 000 timmar på egenutvecklad medicinteknik

Mjukvara för bedömning av hudförändringar.

Forsätter att satsa

Premicare kommer att forsätta satsa och egenutveckla medicinteknik i kombination med nya arbetssätt.

– Vi måste vara innovativa och tänka nytt. För oss är det viktigt att kunna dra vårt strå till stacken samt påverka hur vi bygger upp morgondagens vård. Jag tror definitivt att detta är vägen att gå, avslutar Patrik Wreeby beslutsamt.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>