Hem KRÖNIKA 5G kommer att ge hälsosamma effekter

5G kommer att ge hälsosamma effekter

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Vägen fram till ett 5G-nät i Sverige har inte gått spikrakt. Flera branscher väntar ivrigt på de möjligheter som kommer att erbjudas när 5G är en realitet. Bland annat frisk-, sjuk- och hälsovården.

5G kommer att ge hälsosamma effekter 2

Annika Guldroth, VD IT Media Group

En båt börjar brinna i en skärgård någonstans i Sverige. Två bilar krockar i Smålandsskogarna. Tre skotrar hittas övergivna i de svenska fjällen.

Var och en av dessa scenarier kan vi tyvärr ibland läsa om i media. Räddningstjänst och sjukvård sätts på prov. Tillgången till relevant och riktig information om personers sjukhistorik kan vara avgörande för utgången. Det är en, av många, aspekter och förväntningar på införandet av 5G. Hastigheten är en annan. Skydd av patientdata är ytterligare en aspekt och 5G möjliggör krypterad uppkoppling.

Är 5G svaret på den ”våta drömmen” om ett gemensamt journalsystem?

Förhoppningen hos såväl Post- och telestyrelsen (PTS) som övriga marknadsaktörer var att auktioneringen av frekvenser skulle genomföras under det första kvartalet år 2020. I november 2019 stod det klart att den behöver senareläggas. Det var inte första gången. Denna gång var orsaken att den debatt och uppmärksamhet som uppstod tidigare under året ledde fram till höjda säkerhetskrav samt lagändringar som trädde i kraft den 1 januari 2020. PTS behöver mer tid för att anpassa regler och villkor till den nya utformningen av lagen för elektronisk kommunikation (LEK).

Vi konstaterar att förväntningarna på 5G är höga. När det gäller hälso- och sjukvård kommer den kanske att skapa förutsättningarna för det optimala målet – Snabb och säker access till ett gemensamt journalsystem!

Allt står inte still

I väntan på utrullningen av 5G kan vi se att det händer mycket inom hälsosektorn. På IT Media Group som driver sju olika digitala nyhetssajter, varav en i Danmark, följer man utvecklingen noga. I första hand genom nyhetssajten IT-Hälsa.se som vänder sig direkt till alla som arbetar inom sjuk-, frisk- och hemvård. Även nyhetssajten IT-Kanalen.se, som täcker hela IT-branschen, informerar om tekniska framsteg som kan utveckla hälsosektorn. Flera av exemplen avser Artificiell Intelligens (AI) och Internet of Things (IoT).

En gedigen erfarenhet

Vem är då personen bakom mediehuset IT Media Group? Det är Annika Guldroth och hon har mer än 25 års erfarenhet av mediabranschen. Hon har på nära håll följt hur branschen har genomgått en rejäl förändring. Den erfarenheten har hon självklart nytta av.

– Jag såg tidigt möjligheterna med digitaliseringen. Jag vill bidra till att aktörer som arbetar med olika former av IT-stöd får information som lyfter deras egen kunskap. Den kunskapen får de gratis av oss då vi inte har några avgifter/betalväggar för att läsa alla våra nyhetssajter. För mig är kunskapen det viktigaste, svarar Annika engagerat.

Kan du ge något exempel inom sjukvården?

– Nyligen skrev vi om ett samarbete mellan VMware och Västra Götalands Regionen (VGR). De hade problem med att en alldeles för stor del av arbetstiden gick åt till att personalen skulle logga in sig i de många olika systemen som finns på till exempel sjukhusen. I genomsnitt gick det åt mellan 45–50 minuter per dag och anställd för olika typer av IT-administration. VMware byggde då en molnlösning. Nu sparar VGR hela 350 000 (!) vårdtimmar per månad.

En solskenshistoria om när IT och hälsa möts.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>