IT-Hälsa var där under Fadimegalan på Berns i Stockholm igår den 19 januari 2020 gav GAPFs grundare Sara Mohammad överlämna GAPFs skrift om 64 förslag på åtgärder inom 11 områden till medverkande politiker.

GAPFs grundare Sara Mohammad, GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime
Det är för ett jämställt samhälle fritt från hedersrelaterat våld och förtryck. En skrift med konkreta idéer för att Sverige ska uppnå FN:s Globala mål i Agenda 2030.
Mer specifikt handlar GAPFs idéer och förslag om mål 5 i FN:s agenda 2030, ett mål som handlar om att uppnå jämställdhet och att alla kvinnor och flickor ska ha egenmakt. Delmål 5.3 handlar om att avskaffa skadliga sedvänjor som barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstypmning, vilket GAPF ämnar att sträva efter.
GAPF har under 2019 genomfört över 10.000 stödinsatser för stödsökande, vilket är en stor ökning jämfört med 2018 års siffror som var runt 6500 stödinsatser.
Ett stort och viktigt steg i det opinionsbildande arbetet som GAPF bedriver var kriminaliseringen av barn- och tvångsäktenskap år 2014 som fram till hösten 2019 har lett till åtta fällande domar. Sedan 2015 har det presenterats omfattande utredningar om mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck.
Vi har fortfarande en lång väg att gå innan politikernas löften och utfästelser till minne av den hedersmördade Fadime Sahindal infrias.