Hem Nyheter 770 forskare i virtuell konferens om vetenskapliga genombrott inom forskning med neutroner

770 forskare i virtuell konferens om vetenskapliga genombrott inom forskning med neutroner

Publicerat av: Redaktionen

Forskning med neutroner är av avgörande betydelse för den avancerade materialforskning som behövs för att hantera vår tids samhällsutmaningar.

770 forskare i virtuell konferens om vetenskapliga genombrott inom forskning med neutroner 4I veckan samlas runt 770 forskare digitalt för att fokusera på framsteg inom forskning med neutroner när det gäller utvecklingen av nya smarta material, bättre mediciner och miljövänliga energi- och transportlösningar.

De internationella forskningsanläggningarna European Spallation Source (ESS), i Lund och Institut Laue Langevin (ILL), i franska Grenoble håller den här veckan en stor gemensam digital konferens för europeiska neutronanvändare – forskare från universitet och högskolor samt industri som använder neutroner för sin materialforskning.

Den globalt ledande neutronkällan ILL i Grenoble har bidragit till avgörande vetenskapliga genombrott inom material, energi och hälsa i över 50 år.

ESS, under uppbyggnad i Lund, är nästa generations anläggning och kommer att ytterligare förstärka och befästa Europas flaggskeppsroll inom neutronspridning. ESS, som väntas börja leverera banbrytande materialforskning från 2023, kommer att innebära nya vetenskapliga möjligheter genom sin oöverträffade ljusstyrka och toppmoderna instrument.

– ESS och ILL:s gemensamma användarmöte är en unik möjlighet att interagera med det europeiska forskarsamhället innan ESS tas i drift, säger Andreas Schreyer, ESS Director for Science. Vi designar och bygger ESS med forskarna – för forskarna, i syfte att säkerställa att  instrumenten möter forskarnas behov och möjliggöra för europiska neutronanvändare att bibehålla sin världsledande ställning inom forskning med neutroner.

Forskarkonferensen, ESS-ILL User meeting, som invigdes idag samlar rekordmånga, 770 neutronanvändare – en stor framgång som visar på det internationella forskarsamhällets starka engagemang för forskning med neutroner. ILL stod värd för det första gemensamma användarmötet 2018 och i år var det ESS tur. Men på grund av Covid 19-pandemin genomförs tredagarsmötet för första gången helt och hållet virtuellt. På programmet står bland annat  statusuppdateringar från de två forskningsanläggningarna, de senaste framstegen inom områden som life science, energi, partikelfysik och magnetism, liksom en blick framåt på de möjligheter som forskning med neutroner medför.

– Samtidigt som ESS närmar sig forskningsstart, så levererar ILL forskning, innovation och spjutspetskapacitet baserat på vårt uppgraderingsprogram, säger Mark Johnson, Head of Science Division ILL. Det är viktigt att vi går vidare tillsammans, med våra användare och därför är den här konferensen ett idealiskt tillfälle. Vi kommer att utforska hur dagens forskning leder till morgondagens vetenskap.

Nästa gemensamma användarmöte kommer att äga rum 2022 på ESS i Lund, vilket ger forskare och framtida användare av anläggningen unika möjligheter att på plats ta del av de avancerade tekniska installationerna och de specialbyggda instrumenten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>