I en ny forskningsrapport presenteras resultat från HealthTech Nordic under projekttiden år 2020–2022 där 788 skapade jobb kan bekräftas bland bolag i Öresund-Kattegatt-Skagerak.
Trots att projektet bedrivits i en mycket utmanande tid har HealthTech Nordic lyckats driva på teknik-, affärs-, och försäljningsutvecklingen hos medlemsbolagen med det gemensamma målet att bidra till en bättre hälso- och sjukvård globalt.
HealthTech Nordic arbetar för bättre hälsa globalt och för att skapa internationell konkurrenskraft bland sina medlemsbolag.
Sedan projektet startade år 2017 har totalt 1 700 nya jobb skapats. Under det senaste treåriga projektet, som avslutades hösten 2022, bekräftas 788 nya jobb inom Öresund-Kattegatt-Skagerrak. Detta trots stora utmaningar i vår omvärld till följd av covid 19-pandemin.
Följeforskare ser tilltagande internationell expansion
Mikael Hilmersson är professor i internationellt företagande och är rankad som en av världens fem mest framstående forskare kring frågor som rör mindre och medelstora företags internationalisering. Han har som följeforskare följt och utvärderat HealthTech Nordic under hela projekttiden, åren 2020–2022. Mikael Hilmersson lyfter i sin slutrapport en tilltagande internationell expansion bland medlemmar parallellt med framväxandet av nästa generations innovativa bolag. Medlemsbolagen säljer idag i fler än 30 länder och försäljningen sker på jordens alla kontinenter, förutom Arktis och Antarktis.
– Den nordiska healthtech-rörelsen har en internationell lyskraft där vi ser att HealthTech Nordic har vuxit till en av de starkaste noderna i världen. Trots de utmaningar vi sett till följd av covid 19-panemin har projektet varit mycket framgångsrikt och även fungerat som en trygg hamn under en turbulent tid. Förutom att bidra till medlemsbolagens utveckling har man erbjudit trygghet och stöd under pandemin, konstaterar Hilmersson.
En dramatisk ökning väntar
HealthTech Nordic vill – och kan – bidra till en demokratisering av sjukvården där alla människor kan få mer hälsa för pengarna. Projektet som avslutades under hösten har fokuserat på jobbtillväxt med en ambition att göra Norden världsledande på digitala lösningar för hälsa. Mikael Hilmersson berättar:
– För att växa såväl nationellt som internationellt behöver företag etablera en position i relevanta nätverk. HealthTech Nordic och dess medlemmar har tillsammans nått en internationell lyskraft som i sin tur gör dem attraktiva för internationella investerare. Dessutom har man utvecklat en plattform med syfte att skapa kontaktytor mellan medlemsbolagen och de investerarnätverk som respektive partner upparbetat.
De närmaste åren förväntas healthtech-innovation och införandet av dessa att öka dramatiskt, såväl i Norden som internationellt. I början av hösten 2022 startade en ny treårig projektperiod, HealthTech 3.0, där syftet är att stärka företagens innovations- och konkurrenskraft ytterligare när detta sker. Insatser inom projektet kommer att skräddarsys utifrån var och med vem medlemsföretagen har störst potential att nå framgång.
– Eftersom Norden både kan och vill gå först i världen kommer vi inom HealthTech Nordic 3.0 att bygga pan-nordiska grupper med föregångare inom hälso- och sjukvård för kunskapsöverföring, innovativa samarbeten och inspiration, avslutar Marianne Larsson, projektledare och initiativtagare till HealthTech Nordic.