97 miljoner till 37 forskningsprojekt om coronapandemins effekter
Hem NYHETERFORSKNING 97 miljoner till 37 forskningsprojekt om coronapandemins effekter

97 miljoner till 37 forskningsprojekt om coronapandemins effekter

Publicerat av: Redaktionen

Inom ramen för Afa Försäkrings forskningsområden arbetsmiljö och hälsa, satsar arbetsmarknadens parter på forskning kring effekterna av den pågående pandemin.

97 miljoner till 37 forskningsprojekt om coronapandemins effekter

Helena Jahncke chef för FoU på AFA Försäkring. Fotograf: Kristina Sahlén

Under 2020 beviljades 37 projekt, som rör covid-19, finansiering om totalt 97 miljoner kronor.

Här berättar Helena Jahncke, chef för Afa Försäkrings FoU-avdelning, om projekten och satsningen.

– En röd tråd genom alla projekt är att de ska undersöka hur covid-19-pandemin påverkar arbetsmiljö, hälsa och ledarskap ur olika perspektiv, säger Helena Jahncke, chef för FoU-avdelningen på Afa Försäkring.

Imponerande bredd i forskningsprojekten

De 37 projekt som beviljats finansiering om totalt 97 miljoner kronor täcker in många relevanta områden och har olika angreppssätt.

– Även om det finns en del gemensamma nämnare mellan projekten, så är det imponerande att se vilken bredd forskningsprojekten omfattar. Forskarna kommer att titta på covid-19 och dess effekter på arbetsmiljö och hälsa ur en mängd olika infallsvinklar. Projekten drivs av forskare från ett tjugotal lärosäten och forskningsinstitut i Sverige som är aktiva inom olika vetenskapliga områden, säger Helena Jahncke.

I projekten förekommer studier på flertalet olika slags yrkesområden och arbeten. Både privata sektorn samt kommuner och regioner finns representerade bland de arbetsplatser som studeras.

Hur sprids covid-19, hur påverkas vård- och omsorgspersonal och hur är det för yrkesgrupper som arbetar hemifrån?

– Många forskningsprojekt är inriktade på arbetsmiljön inom sjukvård, äldreomsorg och smittspridning på ytor inom sjuk-och tandvård, säger Helena Jahncke.

– En del projekt undersöker hur organisatoriska förändringar och permitteringar, som uppkommit i spåren av coronakrisen, påverkar psykisk hälsa och sjukskrivning. Det finns även projekt som fokuserar på återhämtning och rehabilitering efter covid-19.

Ytterligare exempel på forskningsprojektens inriktning är hur distansarbete påverkar människors prestation och hälsa under pandemin.

Pandemin aktualiserar arbetsmiljöfrågor och driver fram ny forskning

97 miljoner till 37 forskningsprojekt om coronapandemins effekter– Arbetsmarknaden och människor i hela Sverige och världen har påverkats starkt av pandemin. Arbetsmiljöfrågor har aktualiserats och seglat upp på dagordningen för många under det gångna året, där vikten av att arbeta systematiskt och förebyggande kring risker och åtgärder verkligen har synliggjorts. Därför känns det väldigt bra att arbetsmarknadens parter tillsammans med oss på Afa Försäkring snabbt kunde komma igång och finansiera forskning som täcker in många viktiga områden, säger Helena Jahncke.

Redan i april 2020 startade utlysningen av forskningsmedel.

– Vi har aldrig varit med om att så många forskare sökt medel inom ramen för en och samma utlysning. Det är glädjande att se ett så stort intresse för att kunna vara med och bidra med kunskap i en utmanande situation. Flera av forskningsprojekten har även fått internationell uppmärksamhet, vilket även visar på en stor angelägenhet att följa resultaten från de här projekten, säger hon.

Forskning till praktisk nytta i arbetslivet

– Vi vill att all vår forskning ska komma till nytta ute i arbetslivet. Forskningen vi finansierar genom de här covid-19-projekten är relevanta inte bara i rådande situation utan även i framtiden. Genom den forskning vi satsar på nu, får vi lärdomar som kan hjälpa oss att hantera liknande utmaningar och kriser framöver på ett bättre sätt, säger Helena Jahncke.

– Därför kommer vi att satsa på att sprida kunskaperna från forskningen. Många av covid-19-projekten löper över tre år, men några kommer att kunna presentera sina resultat om knappa året. Genom seminarier och andra kommunikativa insatser kommer vi att bidra till att sprida resultaten som forskarna kommer fram till.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>