Patientdelaktighet och hur man kan attrahera nya medarbetare är två av vårdens största utmaningar.
På ett seminarium i Almedalen tisdagen den 2 juli presenterar Akademiska sjukhuset egna satsningar och samarbeten med unga patienter, medarbetare och vårdstudenter för att tillsammans utveckla vården och skapa mer värde för patienterna.Seminariet avrundas med Framtidsstolen, där politiker och representanter från den forskande läkemedelsindustrin reflekterar kring vem som ska bestämma om framtidens vård.
– Att skapa delaktighet mellan patienter, närstående och tvärprofessionella team är centralt för att utveckla vårdkvaliteten. I enkäter och undersökningar uttrycker både medarbetare och patienter att man vill göra skillnad.
– Det vill vi ta fasta på. Ett sjukhusövergripande exempel är hur vi involverar patienter i arbetet med värdebaserad vård där målet att styra vården utifrån de hälsoutfall som är viktigast för patienten, säger Morten Kildal, överläkare och ledningsstöd för värdebaserad vård på Akademiska sjukhuset.
Hösten 2018 inleddes ett nytt samarbete med unga representanter för olika patientföreningar som träffats i workshops i syfte att utveckla vård och bemötande.
Inom barnsjukvården har Akademiska sedan ett par år expertråd för barn och ungdomar i syfte att inhämta deras och vårdnadshavares synpunkter på verksamheten och bemötandet samt hur de vill ha information inför sin behandling. Här pågår också projektet Idékraft som syftar till att fånga in och utveckla idéer från patienter och anhöriga inom barnsjukhuset.
För att ta vara på medarbetarnas innovativa idéer öppnade sjukhuset september 2018 en kirurgisk utvecklingsavdelning med uppdrag att både vårda patienter med sjukdomar i tjock/ ändtarm och utveckla vården, exempelvis genom att testa och utvärdera nya arbetssätt.
– Vi måste både hitta nya sätt att attrahera nya medarbetare och behålla erfarna. I dag erbjuds exempelvis nyutexaminerade sjuksköterskor en möjlighet att växa in i rollen via ett kliniskt utvecklingsår (kuå) som ska underlätta övergången mellan utbildning och arbete. Vi har också infört professionssteget som syftar till att stärka nyutexaminerade sjuksköterskor och ge mer erfarna sjuksköterskor nya utvecklingsmöjligheter, framförallt utbildning till mentorer/handledare, säger Johanna Henriksson, HR-utvecklare, Akademiska sjukhuset.
Seminariet avrundas med Framtidsstolen, då politiker och representanter för den forskande läkemedelsindustrin reflekterar kring utmaningar och vem som ska bestämma om framtidens vård.
Medverkar gör bland andra Lena Hallengren, socialminister (S), Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) och ordförande i sjukhusstyrelsen, Region Uppsala, samt Christina Östberg Lloyd, medicinsk och klinisk forskningsdirektör, Novo Nordisk.
– Att känna tillit, trygghet och delaktighet är viktigt för patient och medarbetare inom vården. Detta tillsammans med tillgång till nya innovativa behandlingsformer är avgörande för att skapa goda resultat. Det krävs gedigen kunskap samt fortsatt forskning och uppföljning och blir verklighet endast om vi skapar hållbar öppen samverkan mellan patient, sjukvård och forskande läkemedelsindustri, säger Christina Östberg Lloyd, Medicinsk och klinisk forskningsdirektör på Novo Nordisk, och fortsätter:
– Vi har som viktigaste uppgift att fortsätta utveckla nya behandlingsformer som skapar mervärde för individen, patienten, och sjukvården. Vår ambition är att vara en del av lösningen och bidra till bättre resultat för patienten och framtidens vård. En förutsättning för att vi tillsammans ska lyckas är att vi avdramatiserar den beröringsskräck som tyvärr än idag lever kvar.