Akademiska sjukhuset fortsätter sin poddsatsning.
I dagarna lanseras Intensivvårdspodden, den tredje podcasten sjukhuset gör i syfte att öka patienters möjlighet att ta del av viktig information som kan ge stöd och råd. Sjukhuset producerar sedan tidigare En podd om cancer och Hjärnspöken, den senare med inriktning på psykisk sjukdom och specialistpsykiatri.
Kalle Stoorhöök, specialistsjuksköterska inom intensivvården och en av initiativtagarna till podden, framhåller att de patienter som vårdas på IVA-avdelningar kan drabbas av svåra fysiska och psykiska besvär efter sin vårdtid.
– Det är vanligt med frågor om vad som hände, hur man blivit behandlad då de antingen är medvetslösa eller nedsövda under vårdtiden. Podden är ett sätt för både patienter och närstående att förstå vad de upplevt och vad som kan hända därefter och fungerar som ett komplement till annan information, säger han.
Intensivvårdspodden är den tredje podden som Akademiska gör för att ge patienter större möjlighet att ta del av viktig information som kan ge stöd och råd. Sjukhuset producerar sedan tidigare En podd om cancer och Hjärnspöken, den senare med inriktning på psykisk sjukdom och specialistpsykiatri. I alla podcasts medverkar patienter eller människor med nära anknytning till det aktuella ämnet, som berättar om sina starka upplevelser, samtidigt som experter delar med sig av det medicinska perspektivet, vilka behandlingar som finns etc.
– Sjukhuset arbetar kontinuerligt med att förbättra kommunikationen vi har med våra patienter, för att ge så relevant och lättillgänglig information som möjligt utifrån deras egna förutsättningar. Överlag är poddar en mycket lättillgänglig kanal som gör det möjligt att lyssna på tider som passar en själv, säger kommunikationsdirektör Henrik Pederby.
Programledare för Intensivvårdspodden är Kalle Stoorhöök och Sofia Lindström, specialistsjuksköterskor inom anestesi och intensivvård på Akademiska sjukhuset.